Cate substante toxice contine un fum de tigara. Pentru 80% din bolnavii de cancer de plamani boala este fatala

Cate substante toxice contine un fum de tigara. Pentru 80% din bolnavii de cancer de plamani boala este fatala

7.000 de substante toxice in fumul de tigara "Se poate face cancer pulmonar in plina sanatate", explica Nemes, adaugand ca a ajuns sa vada inclusiv cazuri de cancer pulmonar la copii si adolescenti, in conditiile in care sunt situatii in care acestia se apuca de fumat de la varste foarte fragede. Transplantul, contraindicat la pacientii cu cancer Transplantul de plamani este contraindicat bolnavilor de cancer pulmonar, sustine profesorul Ioan Cordos, seful sectiei de Chirurgie Toracica de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Capitala.

acum 50 luni (22 Nov 2016)

Una din sapte persoane care fumeaza mai mult de doua pachete de tigari pe zi face cancer pulmonar. Asta arata cele mai recente statistici date publicitatii de Institutul National de Statistica. Problema cu aceasta patologie, care incepe sa-i afecteze inclusiv pe copiii si adolescentii romani, fumatori de la varste din ce in ce mai fragede, este ca ea face ravagii si la nivel european.

Medicii sustin ca sansele pacientilor de a supravieti scad considerabil deoarece cancerul pulmonar este o boala silentioasa, iar bolnavii ajung la doctor doar atunci cand apar simptomele si sunt intr-un stadiu avansat. Statul nu ne ajuta deloc", a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), adaugand ca 80% din bolnavii de cancer pulmonar sunt fumatori.

Cancer de plaman la copiii de cinci ani

Depistarea acestor pacienti este foarte greoaie, sustine medicul de familie Catalina Panaitescu, coordonatorul grupului Respiro. Specialista sustine ca nici dupa 10 ani de la renuntarea la fumat, sansele unui fost fumator de a nu face boala sunt destul de mici.

Aproximativ trei sferturi din cei care ajung sa treaca pragul medicului de familie si ajung, ulterior, la un pneumolog, nu au simptome marcante, sustine si pneumologul Roxana Nemes de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Capitala. "Cei mai multi dintre fumatori pun tusea pe seama consumului de tigari si prefera sa nu faca analize", atrag atentia specialistii care sustin ca circa 15% din cei care sunt operati ajung sa supravietuiasca.

7.000 de substante toxice in fumul de tigara

"Se poate face cancer pulmonar in plina sanatate", explica Nemes, adaugand ca a ajuns sa vada inclusiv cazuri de cancer pulmonar la copii si adolescenti, in conditiile in care sunt situatii in care acestia se apuca de fumat de la varste foarte fragede. Daca in anul 2012 erau 8.790 de decese cauzate de aceasta patologie, iar in 2... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro