Cate pliuri crezi ca are fusta unei tiganci? Ce reprezinta fiecare culoare din hainele romilor

Cate pliuri crezi ca are fusta unei tiganci? Ce reprezinta fiecare culoare din hainele romilor

V-ati intrebat vreodata de ce poarta femeile rome haine atat de colorate si ce semnifica ele? "Romii au obligatia de a respecta regulile puritatii educandu-si copii, tinerii si adolescentii in ,,simtul rusinii" (Lajaipe).Se porneste de la ideea conform careia corpul uman este considerat pur de la brau in sus si impur de la brau in jos. "Bluza este de diferite forme, culori, croiuri specifice zonei de gruparii din care fata face parte, din material de matase naturala, foarte larga, incretita si dantelata, lasata peste fusta larga". Fusta contine si pana la 511 pliseuri (!) "in asa fel asezate incat sa fie 5 pliseuri de la stanga spre dreapta, apoi un sant si 5 pliseuri de la dreapta spre stanga. Se batea materialul in cuie, in podea si se faceau cele 300-500 de pliuri, din 10- 20 de metri de material!

acum 65 luni (3 Mar 2015)

V-ati intrebat vreodata de ce poarta femeile rome haine atat de colorate si ce semnifica ele? Sau cate pliseuri au fustele lor, cat material intra, cat costa o astfel de fusta si cine stie sa le croiasca? De exemplu, in lumea femeilor rome din neamul Gaborilor, semnalul in moda se da la Simona din Arad! Daca ne gandim la neamuri acestea sunt de ordinul zecilor, de la Aurari, Ciurari la Zlatari si Rudari!

Opozitia pur- impur si cum se traduce in purtatul hainelor

"Romanipen - arhetip al identitatii culturale a romilor, este o intreaga filozofie de viata care se bazeaza pe opozitia ,,Pur - Impur" ( Uzo - Maxrime)", explica Rudy Moca.

"Romii au obligatia de a respecta regulile puritatii educandu-si copii, tinerii si adolescentii in ,,simtul rusinii" (Lajaipe).Se porneste de la ideea conform careia corpul uman este considerat pur de la brau in sus si impur de la brau in jos. De aceea partea de la brau in jos trebuie sa fie in permanenta acoperita, atat la femei cat si la barbati. De aceea, femeile poarta fuste lungi si barbatii pantaloni lungi, genunchii si laba piciorului fiind considerate cele mai indecente parti ale corpului uman !", explica Rudolf Moca.

Portul romilor

Barbatii din neamul Gaborilor, de exemplu, poarta o palarie din fetru de buna calitate, cu boruri mari, largi. "Este podoaba cea mai de pret a barbatului, alaturi de mustata, ca element definitoriu de asumare etnica", mai explica presedintele Asociatiei Romo Sapiens. Accesoriile sunt lantul de aur cu medalion, inelele si ghiulurile masive din aur si lantisorul cu ceas din argint sau aur.

Matei Puia, un rom din neamul Gaborilor, ne spune ca palaria pe care o poarta se comanda tocmai din Budapesta si costa 150 de Euro.

Femeia roma maritata poarta batic

"Femeia roma poarta batic din matase naturala sau casmir, bogat colorat si cu imprimeuri florale in timp ce fetele nemarita... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro