Cate litere are cel mai lung cuvant din limba romana si care este singurul termen ce contine toate vocalele

Cate litere are cel mai lung cuvant din limba romana si care este singurul termen ce contine toate vocalele

DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) - o substanta chimica Dincolo de cuvintele cele mai lungi existente, in limba romana sunt si alte curiozitati legate de forma cuvintelor romanesti, de aceasta data regasite si in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.

acum 72 luni (15 Jan 2017)

Cel mai lung cuvant din limba romana ar avea, potrivit dictio.ro, 44 de litere si nu se gaseste in DEX, dar reprezinta denumirea medicala pentru o boala foarte grava. "Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza" este denumirea completa a unei boli pulmonare cronice, numita pe scurt "silicoza", care apare in general la muncitorii din mine, din carierele de piatr sau din alte industrii extractive, in urma inhalarii prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Conform aceleiasi surse, acestui cuvant ii urmeaza alti patru termeni medicali sau din domeniul chimic si sunt formati din 30 - 36 de litere. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere) - o inflamare a nervilor ce provoaca dureri, ameteli

4. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) - o substanta chimica

Dincolo de cuvintele cele mai lungi existente, in limba romana sunt si alte curiozitati legate de forma cuvintelor romanesti, de aceasta data regasite si in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. De exemplu, cel mai lung cuvant romanesc format doar din doua vocale este "uiuiu", o interjectie care inseamna "chiot de bucurie (la dansurile populare)".

Totodata, in limba romana exista si un cuvant care inglobeaza toate cele opt vocale daca este articuluat hotarat la forma de plural. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro