Cataracta poate aparea indiferent de varsta. Cu cat boala e mai evoluata, cu atat operatia e mai dificila

Cataracta poate aparea indiferent de varsta. Cu cat boala e mai evoluata, cu atat operatia e mai dificila

Cataracta e o afectiune oftalmologica caracterizata prin opacifierea cristalinului, adica a lentilei ochiului cu rol de a ltravio imaginea la nivelul retinei, explica dr. "Cu cat cataracta evolueaza si cristalinul devine mai dur cu atat interventia chirurgicala e mai greu de efectuat si vindecarea post operatorie e mai lunga!", avertizeaza medicul.

acum 61 luni (31 Oct 2017)

Cataracta e o afectiune oftalmologica caracterizata prin opacifierea cristalinului, adica a lentilei ochiului cu rol de a ltravio imaginea la nivelul retinei, explica dr. Atarcata poate fi congenital, traumatic, indusa de medicamente, dar, cel mai adesea, este o boala a batranetii care apare predominant la persoanele trecute de 60 de ani, adauga medical specialist.

Varsta inaintata este una dintre cauze, alaturi de traumatismele oculare, bagajul genetic sau afectiunile oftalmologice precum glaucomul sau iridociclita.

"Alte cauze mai pot fi bolile metabolice precum diabetul zaharat necontrolat, expunerea in exces la razele ultraviolete sau tratamentele indelungate cu corticosteroizi".

Care sunt semnele care anunta cataracta

Scaderea acuitatii vizuale, fotofobia, vedere mai buna la lumina slaba si halourile colorate in jurul punctelor luminoase sunt simptome ale degenerescentei cristalinului.

Operatia de cataracta se face in momentul in care dispare confortul vizual , cand pacientul constata ca vederea nu il mai satisface. "Cu cat cataracta evolueaza si cristalinul devine mai dur cu atat interventia chirurgicala e mai greu de efectuat si vindecarea post operatorie e mai lunga!", avertizeaza medicul. Operatia clasica presupunea o incizie de 1 centrimetri ti inchiderea plagii cu fire. Datorita evolutiei tehnice, operatia se poate face mai repede, cu ajutorul ultrasunetelor, cu timp de recuperare mai scurt. Se practica o incizie mica 1.8-2 milimetri, se introduce o sonda cu ultrasunete care fragmenteaza si aspira cristalinul opacifiat, apoi se implanteaza cristalinul artificial foldabil. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro