Catalonia este in greva. Liderul catalan cere mediere internationala

Catalonia este in greva. Liderul catalan cere mediere internationala

Statiile de metrou din Barcelona au fost inchise, principalele artere au fost blocate de proteste, iar functionarii publici si-au oprit activitatea marti ca raspuns la un apel la greva al unor grupuri pro-independenta dupa ce sute de persoane au fost ranite in urma interventiei de duminica a politiei spaniole pentru oprirea desfasurarii referendumului de independenta, declarat ilegal de Madrid. Potrivit legii de tranzitie si fondare a Republicii Catalane, si ea declarata neconstitutionala de Curtea de la Madrid, parlamentul va efectua declaratia formala de independenta, va concretiza efectele si va incepe procesul de constituire la 48 de ore dupa desfasurarea referendumului.

acum 78 luni (3 Oct 2017)

Greva include portul Barcelona, universitatile publice, companiile de transport, Muzeul de Arta Contemporana (MACBA), Opera si Catedrala Sagrada Familia. Statiile de metrou din Barcelona au fost inchise, principalele artere au fost blocate de proteste, iar functionarii publici si-au oprit activitatea marti ca raspuns la un apel la greva al unor grupuri pro-independenta dupa ce sute de persoane au fost ranite in urma interventiei de duminica a politiei spaniole pentru oprirea desfasurarii referendumului de independenta, declarat ilegal de Madrid.

Greva, programata initial ca o incetare generala a lucrului in intreaga regiune, dar dezaprobata de cele mai mari sindicate din Spania, a afectat sectorul public, transportul in comun si serviciile de baza. Statiile de metrou din Barcelona, de obicei foarte aglomerate, erau goale marti, in contextul in care serviciile de transport cu metroul au fost oprite aproape total, iar traficul pe strada Gran Via din Barcelona si pe sase sosele majore din regiune a fost perturbat de proteste. Sindicate catalane au convocat greva menita sa exprima furia publica fata de violentele politiei spaniole care au patat referendumul organizat duminica pe tema independentei regiunii. Scoli, universitati si serviciile medicale au ramas de asemenea inchise sau operau la un nivel minim. Dar, dupa brutalitatea si violenta care a condus duminica mai mult de 800 de persoane ranite in confruntarile cu politia, principalele sindicate din regiune au decis sa se alature. "Sunt convins ca aceasta greva va fi urmarita", a declarat presedintele regiunii, Carles Puigdemont, care incearca, de asemenea, sa demonstreze ca intreaga societate il sprijina in lupta sa de a obtine maximul de la Madrid, dupa referendum. Liderii catalani au mers atat de departe incat sa anunte ca au luat in considerare in mod serios declararea independentei odata ce victoria "da" va fi confirmata. Mediere internationala Presedintele catalan Carles Puigdemont a cerut luni o mediere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro