Catalin Tolontan: O multinationala farmaceutica incasa bani si de la CAS si de la pacienti. Parchetul a deschis dosar pentru evaziune fiscala

Parchetul din Iași a deschis, luni, un dosar de evaziune fiscală in cazul companiei Air Liquide Vitalaire, filiala din Romania a liderului mondial de aparate de aer, care ținea contabilitate dublă și lua bani și de la CAS și de la pacienți, afirmă jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său. In cazul prezentat de jurnalist, pacienta datora, de fapt, cam 480 de lei, dar firma cerea penalități și dobanzi și așa s-a ajuns la mai mult decat dublu, adică 1018 lei.

acum 92 luni (22 Nov 2016)

Parchetul din Iași a deschis, luni, un dosar de evaziune fiscală in cazul companiei Air Liquide Vitalaire, filiala din Romania a liderului mondial de aparate de aer, care ținea contabilitate dublă și lua bani și de la CAS și de la pacienți, afirmă jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său.

Sursa jurnalistului este un fost angajat al firmei in cauză, care spune că nu a vorbit pană acum de teamă.

Documentele furnizate de acest fost angajat arată clar cum se luau bani din ambele părți, susține jurnalistul Cătălin Tolontan.

"Ziarul publică azi trei noi seturi de facturi duble emise de firma de dispozitive medicale in cazul unei femei dintr-un mic sat vilcean. Puse față in față, hartiile interne ale corporației și cele furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate arată cum se luau bani din ambele părți. Vitalaire primea decontări de la CAS și iși factura și pacienții.

Pacienta respectivă a murit in mai 2010, dar Vitalaire a dat-o in judecată in martie 2011, pentru o restanță de 1.018 lei. Judecătoria Iași "a pus capăt filmelor cu vampiri" in octombrie 2011 și a comunicat firmei de aparate medicale că-i respinge cererea de executare silită din "lipsa capacității procesuale de folosință a paratei".

Jurnalistul explică, insă, folosind documentele furnizate de sursă, că situația este, de fapt, exact invers. Adică multinaționala ii datorează femeii din Valcea bani, pentru că facturile au fost plătite de Casa de Asigurări de Sănătate.

Compania a recunoscut că are aproape 3.000 de astfel de procese "deschise impotriva pacienților răuplatnici". Jurnalistul a incercat să obțină explicații de la conducerea multinaționalei - Bentu, directorul general al SC Air Liquide Vitalaire Romania SRL, și avocatul Dragoș Bobu, bunul său prieten și colaborator.

"-Șefii dumneavoastră de la Paris cunosc numărul imens de procese din Romania? O multinațio... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro