Cata nevoie au de fapt oamenii de post. Preot: "Nu ceea ce intra in gura il intineaza, ci ceea ce iese din gura lui"
Postul, ca un exercitiu de libertate, ca un exercitiu necesar credintei, dar si ca un timp pe care omul si-l acorda siesi ca sa analizeze ce ar schimba in viata lui. Postul este si un necesar exercitiu al credintei, care se intareste si se exprima, alaturi de rugaciune, ca o arma impotriva rispirii, a derizoriului in care traim de cele mai multe ori si nu mai putin a diavolului.
Postul, ca un exercitiu de libertate, ca un exercitiu necesar credintei, dar si ca un timp pe care omul si-l acorda siesi ca sa analizeze ce ar schimba in viata lui. Sunt idei avansate de preotul Bogdan Ivanov din Cluj intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul", unde ne vorbeste despre motivul pe care are nevoie omul de post, despre cum ar trebui inteles postul si de ce e stramba logica unora potrivit careia postul inseamna doar abtinere de la anumite alimente.
Imi place sa vad postul ca exercitiu al libertatii si nicidecum ca pe unul al constrangerii. Prin post omul arata ca, desi este conditionat de alimentatie, este capabil sa traiasca fara ea pentru o perioada de timp. Dar nu mai putin, postul este si un exercitiu al iubirii, in care renuntarea noastra inseamna smerirea trupului si a sufletului in cautarea mai mare a lui Dumnezeu in viata noastra.
Cum ar trebui sa fie inteles postul si cum ar trebui sa fie tinut? Postul ne ajuta sa ne reconsideram propriul proiect de viata si sa ne preocupam mai mult de suflet. Postul este si un necesar exercitiu al credintei, care se intareste si se exprima, alaturi de rugaciune, ca o arma impotriva rispirii, a derizoriului in care traim de cele mai multe ori si nu mai putin a diavolului.
Care ar fi sfaturile pe care le-ati da unui om care vrea sa posteasca si nu a postit pana acum?
Sa fie discret si sa fie bucuros ca a pasit pe un drum al credintei, la capatul caruia se va regasi mai primenit si mai impacat sufleteste. In fiecare post trebuie sa adopte un anumit stil de viata mai linistit, mai atent la probeleme lui sufletesti si ale semenilor sai si sa incerce sa schimbe cel putin un comportament rau.
Postul nu este un scop in sine, ci un mijloc de disciplinare si de intarire a credintei. Dupa incheierea postului trebuie sa iubim mai mult si sa fim mai umani si solidari cu semenii nostri. De aceea fiecare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro