Cata cafea poate bea o mama care alapteaza. Dieta indicata in astfel de situatii
Intrucat in primele 6 luni de viata ale bebelusului corpul mamei produce, in medie 750 de mililitri de lapte pe zi, este necesar ca aceasta sa suplimenteze aportul caloric cu 500 de kilocalorii in primele 6 luni si cu 400 de kilocalorii in restul anului. Necesarul de proteine este de 25 de grame pe zi si intre 160 si 200 de grame de hidrati de carbon care asigura sificiente calorii prontru lactatie.
Dupa nastere, femeile trebui sa-si pastreze stilul de viata sanatos pentru ca de ele depinde si sanatatea bebelusului. Aceasta inseamna o hidratare adecvata, un consum crescut de legume si fructe, activitate fizica regulata, mese la ore fixe si renuntarea la fumat.
Laptele matern este sursa ideala de hrana pentru bebelus, cel putin in primele 6 luni de viata, atrag atentia medicii speiclaisti. Laptele matern este superior din punct de vedere nutritional oricarui produs , contine imunoglobuline care sunt factori antiinfectiosi si celule imune, oferind protectie in fata bolilor infectioase si a celor gastrointestinale, potrivit Ghidului nutritiei umane, coordonat de prof.dr. Astfel, scade sangerarea dupa nastere, involutia uterina este mai rapida si scade riscul de cancer ovarian si mamar.
Pentru productia a 100 de mililitri de lapte corpul unei mame care alapteaza cheltuieste 85 de kilocalorii. Intrucat in primele 6 luni de viata ale bebelusului corpul mamei produce, in medie 750 de mililitri de lapte pe zi, este necesar ca aceasta sa suplimenteze aportul caloric cu 500 de kilocalorii in primele 6 luni si cu 400 de kilocalorii in restul anului. Ce este important de stiut este ca, pentru a mentine lactatia nu trebuie redus aportul caloric sub 1.800 de kilocalorii pe zi. De asemenea, este necesar un aport firesc de lichide de 2-3 litri pe zi, plus odihna suficienta.
Necesarul de proteine este de 25 de grame pe zi si intre 160 si 200 de grame de hidrati de carbon care asigura sificiente calorii prontru lactatie. Cantitatea de lipide din lapte reflecta cantitatea de lipide din alimentatia mamei.
Laptele uman contine 10-20 de miligrame /dl de colesterol, rezultand un consum de 100 de miligrame pe zi de catre sugar. Nici necesarul de fier nu este diferit de cel din timpul sarcinii.
Desi se prescriu frecvent suplimente de vitamine la femeile care alapteaz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro