Cat zahar poti consuma fara sa devina nociv. Alimente al caror continut de zahar nu este evident
Romanii sunt campioni europeni la consumul excesiv de zahar, depasind cu mult limitele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii, respectiv trei lungurite pe zi. INS: Zaharul, nelipsit din alimentatia romanilor Statisticile europene arata ca daca un roman consuma 30 de kilograme de zahar anual, restul europenilor sunt mai ponderati, consumul mediu de zahar fiind de 16 kilograme pe an. Spre exemplu, intr-o conserva de ananas sau un borcat de compot de visine sunt 45 de grame de zahar. In total, in lume exista peste 1 miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decat cele 800 de milioane de persoane ce sufera de malnutritie, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Romanii sunt campioni europeni la consumul excesiv de zahar, depasind cu mult limitele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii, respectiv trei lungurite pe zi. Iar specialistii atrag atentia ca zaharul este, de fapt, ascuns in majoritatea produselor de pe piata, sub diferite denumiri. Tocmai din acest motiv, necunoscand ingredientele, romanii sunt pacaliti si se expun la un consum excesiv de zaharuri.
"Marea majoritate a produselor de pe piata sunt imbogatite cu zahar si contin E-uri. Ne intrebam de ce obezitatea si diabetul sunt in continua crestere. Problema e legata de aportul mare de calorii si de zaharuri. Printre efectele negative sunt caria dentara si, cu timpul, cresterea in greutate, e vorba de un cumul de zahar.
Ascuns sub forma altor denumiri
In realitate, insa, exista zeci de denumiri sub forma carora zaharul se gaseste in produsele din comert: dextroza, maltoza, fructoza, lactorza, nectar de algave sunt doar cateva dintre acestea. Cert este ca supraponderabilitatea e data de un cumul de factori.
"Din pacate, tara noastra are cea mai mare mortalitate cauzata de cancerul nedepistat la timp, iar in cele mai multe cazuri, boala este provocata de obiceiurile nesanatoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate in sanatatea publica ar fi obtinute daca cei mici ar fi convinsi ca e mai bine pentru ei sa manance strugure, decat ciocolata", au completat specialistii.
INS: Zaharul, nelipsit din alimentatia romanilor
Statisticile europene arata ca daca un roman consuma 30 de kilograme de zahar anual, restul europenilor sunt mai ponderati, consumul mediu de zahar fiind de 16 kilograme pe an.
Acest tablou sumbru e conturat si de cele mai recente statistici furnizate de Institutul National de Statistica, potrivit carora zaharul a fost un aliment nelipsit din alimentatia romanilor in decursul anului 2016, cel in care s-a facut raportarea. Ce i-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro