Cat va pierde statul cu impozitul pe gospodarii? Astronomic, daca luam in calcul doar prezentele restante ale persoanelor fizice catre buget

Cat va pierde statul cu impozitul pe gospodarii? Astronomic, daca luam in calcul doar prezentele restante ale persoanelor fizice catre buget

Concret, la data de 31 martie 2017, 10.382 de contribuabili persoane fizice inregistrau obligatii fiscale restante neachitate in cuantum de 2,331 miliarde lei, potrivit datelor obtinute de la ANAF de "Adevarul". Acesta este de 500.000 de lei, in cazul marilor contribuabili, 250.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii, 100.000 de lei pentru celelalte categorii de debitori (inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale) si de 15.000 de lei in cazul persoanelor fizice.

acum 81 luni (5 Jun 2017)

Concret, la data de 31 martie 2017, 10.382 de contribuabili persoane fizice inregistrau obligatii fiscale restante neachitate in cuantum de 2,331 miliarde lei, potrivit datelor obtinute de la ANAF de "Adevarul".

Din aceasta suma, 2,125 miliarde lei reprezinta restante catre bugetul de stat, 45,18 milioane lei restante la bugetul asigurarilor sociale de stat, 1,05 milioane lei restante la bugetul fondului asigurarilor pentru somaj si aproape 160 milioane lei restante la bugetul asigurarilor pentru sanatate.

Datele facute publice de ANAF vizeaza obligatiile fiscale restante pentru fiecare tip de contribuabil care a depasit plafonul stabilit. Acesta este de 500.000 de lei, in cazul marilor contribuabili, 250.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii, 100.000 de lei pentru celelalte categorii de debitori (inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale) si de 15.000 de lei in cazul persoanelor fizice.

Aceste restante sunt inregistrate insa in conditiile in care, in prezent, contributiile sunt calculate si retinute de angajator, doar PFA-urilor si Intreprinderilor Individuale sau Familiale revenindu-le sarcina de a le plati singure in functie de veniturile obtinute. In mod sigur, restantele vor fi mult mai mari de atat avand in vedere ca in Romania exista aproximativ 6 milioane de persoane fizice care vor trebui sa se conformeze noilor prevederi. Impozitul pe venit va fi platit direct de salariati

In noul model de impozitare propus de autoritati, impozitul pe venit ar urma sa fie redus de la 16% (cota actuala) la 10% si sa fie transformat in impozit pe veniturile globale. Prin urmare, statul va impozita anual cu 10% toate veniturile obtinute de cetateni, indiferent ca este vorba doar de salarii sau de salarii si alte sume suplimentare.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro