Cat rau ii faci, de fapt, copilului daca ii oferi tot ceea ce cere. Cum ii spui "Nu!"

Cat rau ii faci, de fapt, copilului daca ii oferi tot ceea ce cere. Cum ii spui

Important este sa ramanem fermi pana la capat si, cel putin la fel de important, sa compensam cat de des putem timpul in care cei mici nu se bucura de compania noastra, sa-i facem sa-si doreasca, pe langa jucariile care ocupa tot spatiul de publicitate pe posturile de desene animate, jucarii educative si, mai mult, sa-si doreasca jocurile la care participa toata familia, care nu necesita investitii constante, dar care garantat le aduc multa bucurie.

acum 59 luni (22 Feb 2016)

La inceput e dorinta parintelui de a-i oferi puiului totul. Jucariile se strang, spatiul destinat lor devine neincapator, copilul vrea la fiecare iesire alta si alta jucarie, de care se plictiseste poate inainte sa ajungeti acasa. E nevoie de un plan de bataie, dar mai ales de perseverenta pentru a intrerupe lantul cumparaturilor fara rost, spun specialistii.

"Cred ca ajungi destul de usor la concluzia ca deja cumperi fara rost, dar nu gasesti metoda potrivita sa-i spui copilului "NU!" De aceea cred ca ar trebui sa ne gandim mai degraba cum sa nu ajungem acolo, daca e posibil. E nevoie sa te educi ca parinte, pur si simplu, ce, cum si cand sa cumperi, astfel incat jocurile sa-si atinga scopul educativ si sa-i si bucure pe copii. Copiii care primesc la fiecare iesire in oras tot ce au cerut nu se mai ataseaza de nicio jucarie, nu-si doresc nimic foarte mult, cu adevarat, au doar satisfactia de moment", spune consilierul psiho-pedagog Speranta Mihalcea. Desi mici, copiii trebuie sa inteleaga bine ca banii nu sunt nelimitati, ca este nevoie de multe lucruri si ca jucariile le cumparam asa cum am stabilit, de exemplu de ziua lui, sau poate o data pe luna, la salariu.

Daca pe cel mic l-am facut sa inteleaga faptul ca dorintele noastre pot fi nelimitate, dar resursele nu, e timpul sa-l invatam si lectia economisirii. Evident ca pot fi si jucarii scumpe, pe care nu si le permite doar din economii, dar facand eforturi sa stranga acei bani isi va educa si rabdarea, pentru ca nu mai primeste ceea ce-si doreste aici si acum. Poate, spre exemplu, sa ajute in gospodarie si sa fie recompensat, avand totusi grija sa-i explicam ca sunt si lucruri pe care toata familia le face si pentru care nu va primi nimic.

Bineinteles ca niciun copil nu va primi cu bucurie un refuz, ne asigura, daca mai era nevoie, specialistul, acesta este motivul pentru care ii vom explica de fiecare data copilului de ce nu se poate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro