Cat pot costa incoerenta, indecizia si lipsa de viziune a Europei?

Cat pot costa incoerenta, indecizia si lipsa de viziune a Europei?

Atunci avem vulnerabilitati grave, cele despre care am amintit pana acum, dar potentate si de virajul ideologic (nu si economic, caci au simtit pana unde poate merge demagogia) spre stanga extremista al Greciei si Ciprului, deschise spre o colaborare "extinsa, tip pod de cooperare" cu Rusia dar si cu dependentele energetice ale Ungariei conduse de unul dintre cei mai apropiati si ferventi sustinatori ai lui Putin, dar si ale altor tari europene. Dar, in acelasi timp, mai exista si vulnerabilitatile de substanta de care profita deja din plin Statul Islamic, anume marile comunitati islamice existente peste tot in occidentul european, cu din ce in ce mai multe si severe semnale de radicalizare si fanatizare la nivelul celulelor compuse din tineri sub varsta de 25 de ani... Poate, de ce nu, are perfecta dreptate ministrul nostru de finante, domnul Valcov care declara exact acum, in plina criza regionala, in cel mai pur spirit al prietenilor de la Syriza, ca Romania nu este lasata sa creasca economic, dupa puterile si capacitatile sale reale, de limitarile impuse de FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

acum 108 luni (22 Feb 2015)

>

Un arc de cerc din care pot porni vectorii unui atac asupra Europei. Unul care sa aiba motivatii diferite, adesea chiar profund contradictorii, dus catre doi mari actori, Federatia Rusa si Statul Islamic, uniti de o ura profunda pe ceea ce inseamna constructia de putere si prosperitate a blocului occidental, Uniunea Europeana si NATO. De partea rusa, refacand miscarile pe harta niciodata uitata a proiectiilor pentru liniile de atac impotriva NATO, deplasand doar spre est linia de pornire a miscarii initiale.

De partea cealalta, iata viziunea Statului Islamic asupra cum trebuie sa arate viitoarea harta a lumii peste care trebuie sa fluture steagul negru al victoriei razbunarii definitive, al Jihadului cu Saria ca unica formula de guvernare pentru o spatiu al adevarului unic al lui Allah si marturisit de Profetul sau, Mahomed.

In partea noastra a baricadei, avem Europa, cu cele doua formule ale sale de unitate politico-economica, Uniunea Europeana si politico-militara, NATO, integrand zona de securitate a spatiului euro-atlantic. Iata posibila harta de putere pe linia frontului de est al NATO:

De-ar fi lucrurile atat de simple... Vulnerabilitati care s-au adancit si acutizat datorita, pe de o parte, efectelor profunde si de durata ale unei crize economice, financiare si sociale prost si insuficient manageriata de administratia de la Bruxelles. Pe de alta parte, in locul promisei integrari accelerate a tarilor membre in proiectul european, vedem o foarte clara si sustinuta tendinta de refugiu in protectionism national, in asteptarea prudenta si destul de speriata a unei noi crize economice, mult mai importanta de cat precedenta, dar si a unei probabile tensionari extreme a relatiei cu cei doi vectori care, din acest moment, ameninta deschis Europa.

Exista insa o unitate europeana reala, de o intensitate care sa dea substanta nu vorbelor, ci realitatilor institutionale din acest Bruxelles birocratic si din ce in c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro