Cat ne va costa preluarea refugiatilor

Romania ar trebui sa asigure de la buget, pentru cofinantarea banilor europeni ce ne sunt alocati prin Fondul pentru azil si migratie, intre 2,44 si 6,1 milioane de euro pentru cheltuielile necesare preluarii unei parti a refugiatilor. Banii europeni pot fi cheltuiti pentru crearea unei infrastructuri si a unor servicii pentru asigurarea actiunilor de relocare, inclusiv asistenta lingvistica, asigurarea de consiliere si asistenta in domenii precum cazare, mijloace de subzistenta, indrumari de natura administrativa si juridica, asistenta medicala, psihologica si sociala, masuri axate pe educatie si formare, inclusiv formare lingvistica si actiuni preliminare pentru facilitarea accesului la piata fortei de munca etc.

acum 76 luni (21 Sep 2015)

Romania ar trebui sa asigure de la buget, pentru cofinantarea banilor europeni ce ne sunt alocati prin Fondul pentru azil si migratie, intre 2,44 si 6,1 milioane de euro pentru cheltuielile necesare preluarii unei parti a refugiatilor.

Tara noastra are alocata o suma de circa 21,9 milioane de euro prin Fondul pentru azil, migratie si integrare al UE, pentru intervalul 2014-2020, conforrm Regulamentului UE 516/2014. Astfel, daca am primi cei 1785 de refugiati, asa cum ne-am angajat, atunci pentru fiecare persoana tara noastra are alocati circa 13.000 de euro doar de la bugetul UE. "Referitor la bugetul Programului National Fondul Azil, Migratie si Integrare, va informam ca este prevazuta o alocare financiara din partea UE, in valoare totala de 24.430.877 euro, partea de cofinantare nationala fiind cuprinsa intre 10% si 25%", a precizat, pentru Romania libera, Biroul de informare al MAI. Adica tara noastra ar trebui sa acopere de la buget o suma ce variaza intre 2,44 milioane de euro si 6,1 milioane de euro. "Nu se poate face un calcul cu exactitate pentru ca nu este clar statutul lor: daca vor avea sau nu drept de munca, daca le vom acorda acces la servicii medicale gratuite integral sau doar pentru urgente, daca vor avea copii automat integrati in sistemul de educatie sau nu. In plus, se ajunge la o situatie aberanta: unor romani care niciodata nu au cotizat la sistemul public de sanatate li se refuza din start accesul la aceste servicii acestia neavand card de sanatate, in timp ce unui imigrant ii vor fi acordate automat drepturile respective integral?

Acesta sustine ca primirea imigrantilor va frana cresterea economica si ca economia Romaniei, una de subzistenta si dependenta substantial de interventia statului, are capacitate limitata de a-i absorbi repede pentru a evita convulsiile sociale inerente. La randul sau, Friedrich Mostbock, vicepresedintele Federatiei Europene a Analistilor Financiari, prezent la un eveniment organizat la Bucuresti, e... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro