Cat ne protejeaza vaccinul. "E dovedit ca cea mai eficienta forma de prevenire a bolilor transmisibile e vaccinarea"
Exista afectiuni la care prin vaccinare se obtine imunitate permanenta - varicela, rujeola, rubeola - vaccinul asta ROR de care tot vorbim in ultima perioada si care ofera o imunitate ca si cum am fi trecut prin boala, exista altele care ofera imunitate pentru o anumita perioada si se recomanda retestarea la varsta de adult, asa cum este cazul hepatiticului B si exista imunizarea sezoniera - asta pentru ca virusul gripal are extrem de multe tipuri, un vaccin protejeaza impotriva unui tip de virus . De asemenea, vaccinul pneumococic (introdus, teoretic, in calendarul de vaccinari cu ani in urna pentru copii, insa pentru are pana acum nu s-au alocat fonduri) se impune si in cazul adultilor care sufera de diabet, de astm bronsic sau au suferit o splenectomie. De ce ne impotrivim vaccinarii Desi argumentele pro-vaccin par logice, inclusiv forma vaccinurilor actuale fiind un plus comparativ cu perioada inceputurilor, cand vaccinarea insemna inocularea de agenti patogeni vii atenuati, riscul de a face boala fiind mult mai mare in cazul unui sistem imun deficitar, cand forma de prezentare nu era in doze unice etc., rezistenta la vaccinare pare in continua crestere.
Dupa ani buni de acalmie, efectele nocive ale scaderii ratei de vaccinare incep sa se manifeste. Cat de important este sa ne vaccinam si mai ales cand am incercat sa aflam de la epidemiologul Catalin Patru.
"E dovedit statistic, cu argumente care tin de medicina bazata pe dovezi, ca cea mai eficienta forma de prevenire a bolilor transmisibile este vaccinarea. Trebuie facuta insa diferenta intre bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare si cele la care cel putin momentan nu se poate face vaccinarea, cum este, de exemplu, hepatita virala C", spune medicul.
Tipuri de vaccin
"Este important ca vaccinarea sa se inceapa de la varsta copilariei, pentru ca atunci este perioada in care nou-nascutul, sugarelul, intra in contact cu majoritatea alergenilor. Spre exemplu, pentru rotavirus imunizarea se face pana la 2 ani, pentru pneumococic - pana la 3 ani pentru toti copiii, apoi pe categorii de riscuri etc.
Exista afectiuni la care prin vaccinare se obtine imunitate permanenta - varicela, rujeola, rubeola - vaccinul asta ROR de care tot vorbim in ultima perioada si care ofera o imunitate ca si cum am fi trecut prin boala, exista altele care ofera imunitate pentru o anumita perioada si se recomanda retestarea la varsta de adult, asa cum este cazul hepatiticului B si exista imunizarea sezoniera - asta pentru ca virusul gripal are extrem de multe tipuri, un vaccin protejeaza impotriva unui tip de virus . Organismul are nevoie de "reatentionari" pentru a mentine treaz sistemul de aparare, iar atunci se intervine cu noi doze, numite rapel. "Exista anumite vaccinuri la care schema de vaccinare implica doze numite rapel, care practic fac apel la memoria imuna a sistemului de aparare. Este un fel de stimul pe care-l dai organismului sa-ti produca intr-un timp scurt o cantitate mare de anticorpi. Fara rapel, nu se va obtine raspunsul imun atat de usor si risti sa faci boala.