Cat ne costa intrarea in "clubul select" al tarilor cu dezechilibre macroeconomice

"In urma analizei CE, s-au stabilit mai multe categorii de tari: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice - si, slava Domnului, Romania nu este acolo - categorii de tari cu deficit excesiv - si iarasi nu suntem acolo, ca pana la 3% (din PIB deficit - n.r.) mai avem foarte mult, noi am facut 1,8 - si o categorie - in care Romania, ca sa spun direct, suntem intr-o companie onoranta, alaturi de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia si Finlanda - de tari care si-au imbunatatit echilibrul macroeconomic, dar care au in continuare nevoie de masuri in acest sens", a aratat Ponta.

acum 115 luni (26 Feb 2015)

Sistarea platilor facute de la bugetul UE si cresterea cofinantarii proiectelor europene sunt principalele consecinte ale declansarii procedurii de dezechilibru macroeconomic si a incetarii acordului cu FMI si Comisia Europeana.

Romania a fost inclusa de Comisia Europeana (CE) in categoria tarilor aflate in procedura de dezechilibru macroeconomic, o categorie "onoranta" in care se afla si alte state, deoarece si-a imbunatatit echilibrul economic, dar are nevoie in continuare de masuri in acest sens, este de parere premierul Victor Ponta. "In urma analizei CE, s-au stabilit mai multe categorii de tari: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice - si, slava Domnului, Romania nu este acolo - categorii de tari cu deficit excesiv - si iarasi nu suntem acolo, ca pana la 3% (din PIB deficit - n.r.) mai avem foarte mult, noi am facut 1,8 - si o categorie - in care Romania, ca sa spun direct, suntem intr-o companie onoranta, alaturi de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia si Finlanda - de tari care si-au imbunatatit echilibrul macroeconomic, dar care au in continuare nevoie de masuri in acest sens", a aratat Ponta. Conform reglementarilor europene (concluziile Consiliului European din februarie 2013), in cazul in care, pe baza unui bilant, Comisia ajunge la concluzia ca statul membru vizat este afectat de dezechilibre excesive, trebuie sa informeze Parlamentul si Consiliul European, iar Consiliul poate adopta o recomandare prin care constata existenta unui dezechilibru excesiv si recomanda statului membru in cauza sa intreprinda masuri corective. Recomandarea Consiliului trebuie sa determine natura si implicatiile dezechilibrelor si sa precizeze un set de recomandari de politica ce trebuie urmate, precum si termenul pana la care statul membru vizat trebuie sa transmita un plan de masuri corective. Daca statul membru nu se conformeaza de doua ori la rand pentru a redresa aceste dezechilibre, CE suspenda platile pentru proiec... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro