Cat ne costa in 2015 un Craciun imbelsugat. Preturile la carne de porc, fructe, legume si brazi in cele mai importante orase din Romania

Cat ne costa in 2015 un Craciun imbelsugat. Preturile la carne de porc, fructe, legume si brazi in cele mai importante orase din Romania

Un kilogram de varza costa 1,5 lei, un kilogram de morcovi 2 lei, un kilogram de ardei este 5 lei, iar unul de cartofi 1,8 lei. Pentru un kilogram de carne de vita in viu costa in jur de 9 lei, in timp ce in carmangerii un kilogram de ceafa de porc ajunge la 18 lei. Preturile brazilor de aici sunt asemanatoare cu cele de anul trecut, asadar cei care doresc sa-si impodobeasca bradul de Craciun vor trebui sa scoata din buzunar, in functie de inaltimea si coronamentul bradului, intre 50 si 150 de lei (brad argintiu). In galantarele din aceasta zona un kilogram de pulpa de carne de porc costa intre 18 si 19 lei, costita de porc se vinde cu preturi intre 13 si 14,50 lei, carnea tocata este la oferta 10 lei, dar pretul mediu este 11 lei/kg. Brazii sunt adusi in acest an din Danemarca si Norvegia, iar preturile pornesc de la 100 de lei si ajung pana la 150 de lei, in functie de inaltime si bogatia coroanei. La abatatorul de langa marginea orasului un kilogram de sorici costa 3,5 lei, spata de porc 12.99 de lei/kilogram, in timp ce pretul unui kilogram de pulpa de porc ajunge la 14.99 de lei, iar un kilogram de muschi fasonat costa 25 de lei. Brazii in ghiveci, din pepiniera de la Homorodu de Mijloc, au preturi ce variaza in functie de inaltimea acestora, de la 60 lei, la 200 lei, ajungand chiar la 250 de lei pentru brazii de trei metri.

acum 66 luni (13 Dec 2015)

In Piata Delfinului din Sectorul 2 al Capitalei, un kilogram de ceafa de porc costa aproape 16 lei, in timp ce un kilogram de carne tocata aproape 11 lei. Pulpa de vitel este mai scumpa si ajunge la 22 de lei, in timp ce un kilogram de fleica de vitel costa 18 lei. Preturile sunt mai mici in comparatie cu cele pe care le gasim in Piata Ramnicu Sarat, unde pentru un kilogram de ceafa de porc trebuie sa scoatem din buzunar aproape 18 lei. De asemenea, aceeasi cantitate de pulpa de porc costa 14 lei, iar rasolul de porc 14,10 lei.

Un kilogram de cartofi romanesti costa doi lei, in timp ce unul de ceapa este mai scump cu 50 de bani. Pretul pentru o salata romaneasca incepe de la 0,5 bani si ajunge la doi lei. Pretul din supermarketuri pentru un kilogram de ceafa de porc fara os este aproape 23 de lei, in timp ce pretul unui kilogram de cartofi ajunge la 1,49 lei.

Brazi cu aroma de portocala

Targurile de brazi din Bucuresti si-au deschis portile de cateva zile si ofertele, spun comerciantii, sunt pentru toate buzunarele. In acest an, preturile brazilor pornesc de la 50 de lei, iar vedeta sarbatorilor de iarna este pomul care miroase a portocale.

In Voluntari, la cativa kilometri de Bucuresti, pe Bulevardul Eroilor, se afla o pepiniera in care an de an sunt plantati circa 10.000 de pomi: brazi, molizi, pini sau alte specii asemanatoare. "Cu tot cu paman costa 85 de lei, iar unul de peste trei metri ajunge la 120 de lei. Spre deosebire de bradul obisnuit creste mai repede", mai spun cei de la pepiniera. In piete, preturile brazilor pornesc de la 59 de lei si ajung pana la 3.000 de lei in functie de inaltimea fiecaruia. In hala pietei Mihai Viteazul unul dintre cei care vand carne de diferite tipuri spune ca inca de la inceputul lunii decembrie a "facut loc" carnii de porc si preparatelor din carne de porc. Astfel, carnea de porc tocata se vinde cu preturi cuprinse intre 11 si 13 lei, carnea de porc intreaga se vinde cu 15-16 lei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro