Cat mai costa viata de student in Romania

Cat mai costa viata de student in Romania

Dar ca sa nu duca lipsa de nimic, un student ar avea nevoie de un buget de aproximativ 800 de lei", a explicat Iulia Pop, studenta la Psihologie in anul I de master la UBB. Tanara trage si o concluzie dura pentru absolventii de liceu care pornesc pe un drum nou de azi: "Fara ajutorul parintilor, tinerii ar avea nevoie de o bursa de 500 de lei ca sa poata supravietui in facultate". Daca la Bucuresti viata de student costa 1.000 de lei pe luna, in Marea Britanie, destinatia favorita a tinerilor romani plecati la studii in strainatate, costurile de trai sunt in jur de 1.000 de lire sterline pe luna, ceea ce insemana peste 5.600 de lei, adica de 5-6 ori mai mult. Exista insa pentru ei programul de burse ale statului roman si programele de burse ale Ministerului Afacerilor Externe, prin care li se asigura fie taxa de scolarizare, fie si taxa si o bursa de studiu, mai spun cei de la UB.

acum 73 luni (1 Oct 2014)

1 octombrie inseamna, in mod traditional, prima zi de facultate, chiar daca unele institutii au ales sa-si deschida portile de la inceputul saptamanii. Multi se tem insa ca nu vor face fata costurilor din ce in ce mai mari pe care le implica viata de student, cheltuieli care pot ajunge si la 1.000-1.300 de lei in Capitala.

Reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) au avertizat, de altfel, ca taxele de scolarizare au crescut in 81% din universitati, in ultimii ani, cu sume care difera foarte mult de la un centru universitar la altul pentru aceeasi specializare, ceea ce risca sa sporeasca abandonul in facultate.

Capitala, cap de afis

Presedintele ANOSR, Cristi Popescu, student la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Capitala, spune ca Bucurestiul este, de departe, cel mai scump oras pentru studenti. In banii acestia intra cazarea la camin, transportul, mancarea, caiete, pixuri si cheltuielile personale, insa nu prea iti mai raman bani de haine si de distractie. In general, ne ajuta parintii cu pachete cu mancare si sunt studenti care primesc burse sociale (200-300 de lei, n.r.) sau burse de merit (300-400 de lei, n.r.). Am si colegi care traiesc cu 500 de lei pe luna si mananca rosii cu branza, covrigi, hotdogi si pufuleti.

El este de parere ca pentru a trai decent ca student aici ai nevoie de cel putin 1.300 de lei pe luna.

Cluj Napoca: 800 de lei pe luna

La Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca, viata este mai accesibila, un student avand nevoie de 500-600 de lei pe luna pentru strictul necesar, spun tinerii.

"Un student care traieste in camin, unde plateste in jur de 100 de lei pe cazare, si care mai primeste din cand in cand un pachet de acasa, da lunar pe mancare vreo 200 de lei. Daca nu are pachet si mananca la cantina, i-ar trebu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro