Cat influenteaza studentia bursele marite si transportul gratuit pe CFR

Masurile sunt extrem de necesare, avand in vedere ca Romania si-a asumat atingerea unui procent de 27% de absolventi de invatamant superior, la grupa de varsta 30-34 de ani, dar numarul studentilor a scazut constant in ultimii ani. Masurile vin in contextul in care Romania si-a asumat ca rata populatiei cu varsta de 30-34 de ani cu nivel de educatie superior sa atinga un procent de 26,7% pana in 2020, iar intre 2014 si 2015, numarul tinerilor care invata pentru o diploma de licenta, una de master sau un doctorat a scazut cu peste 37.000, de la aproape 579 de mii, la mai putin de 542 de mii.

acum 95 luni (11 Jan 2017)

Masurile sunt extrem de necesare, avand in vedere ca Romania si-a asumat atingerea unui procent de 27% de absolventi de invatamant superior, la grupa de varsta 30-34 de ani, dar numarul studentilor a scazut constant in ultimii ani. Sunt instrumente de sprijin, astfel incat un grup mai mare studenti va putea studia in universitati, ceea ca va imbunatati procentul absolventilor din grupa de varsta 30-34 de ani, tinta Romaniei.

De aceeasi opinie este si prorectorul Universitatii Bucuresti, Liviu Papadima, care confirma ca sunt multi studenti care ar avea nevoie de un sprijin sporit. "Sunt masuri binevenite, pentru ca si noi avem multi studenti care se confrunta cu probleme de ordin social si cu siguranta atat bursele, cat si gratuitatea transportului feroviar ajuta.

Burse mai multe catre domeniile cautate pe piata muncii

Presedintele Rectorilor, Sorin Cimpeanu, crede, totodata, ca universitatile ar trebui sa concentreze fondul de bruse catre domeniile cautate pe piata muncii, astfel incat sa atraga mai multi studenti catre domeniile de studiu care produc angajati. Bursele sunt un instrument de crestere a atractivitatii, dar nu catre orice program de studio, ci catre acelea care inregistreaza o cerere crescuta pe piata muncii. Nu ne dorim foarte multi studenti, cat sa avem studenti bine pregatiti si care sa isi poata gasi un loc de munca. Fondul de burse este distibuit catre universitati proportional cu numarul de studenti bugetati, distributia interna tine de politica interna a universitatii.

Guvernul a adoptat pe 6 ianuarie o Ordonanta de Urgenta prin care majoreaza bursele pentru studenti de la 83 de lei la 201 lei pe luna. In Romania, sunt aproximativ 500.000 de studenti, insa facilitatile se acorda doar celor inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa.

Masurile vin in contextul in care Romania si-a asumat ca rata populatiei cu varsta de 30-34 de ani cu nivel de educa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro