Cat il apara imunitatea pe Klaus Iohannis in procesul cu ANI. Ce se intampla daca pierde procesul la Curtea Suprema

In acest moment, Iohannis se judeca cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care l-a acuzat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate pentru ca a ocupat, in acelasi timp, functia de primar si de membru in Asociatia Comerciala de Apa si Canal Sibiu. "Sa nu uitam de sanctiunea primita de Traian Basescu de la CNCD, care nu a fost respinsa de instanta. Articolul 97 din Legea fundamentala, spune: "Vacanta functiei de presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces".

acum 68 luni (11 Dec 2014)

Astfel, magistratii CCR au aratat ca presedintele tarii nu poate fi tras la raspundere niciodata pentru declaratiile politice date in timpul mandatului, iar pe latura penala, daca este cercetat, se suspenda orice actiune pe timpul mandatului, cu mentiunea ca termenul de prescriptie al faptei este inghetat in momentul savarsirii ei. Deci CCR a acoperit, prin motivarea data, aspectul politic si penal al imunitatii prezidentiale, insa nu a statuat daca imunitatea prezidentiala se aplica si in plan administrativ, adica situatia in care se gaseste presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis.

In acest moment, Iohannis se judeca cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care l-a acuzat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate pentru ca a ocupat, in acelasi timp, functia de primar si de membru in Asociatia Comerciala de Apa si Canal Sibiu. De aici se naste o mare intrebare: Inalta Curte ar trebui sa tina cont de imunitatea presedintelui si sa suspende procesul lui Iohannis?

Spre exemplu, avocatul Elenina Nicut spune ca imunitatea prezidentiala nu acopera si sanctiunile administrative. Spre exemplu, presedintele Basescu a fost amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Or, daca ar fi avut imunitate si in plan adminsitrativ, nu putea fi sanctionat de CNCD sau sanctiunea nu putea fi aplicata. Deci nu cred ca partea adminstrativa - fie ca vorbim de amenzi, sanctiuni - este acoperita de imunitate", spune Elenina Nicut. Pentru aceste afirmatii, CNCD l-a amendat pe seful statului cu 600 de lei. In replica, presedintele s-a adresat instantei solicitand anularea amenzii primite, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea ca fiind neintemeiata.

"Procesul ar trebui suspendat" Avocatul Daniel Nitu si-a facut lucrarea de doctorat pe tema imunitatii prezidentiale si spune ca, in mod normal, procesul lui Iohannis ar trebui suspendat. Daca pentru fapte penale, care sunt mult-mult mai grave, CCR a spus clar, negru pe a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro