Cat i-ar costa pe americani un razboi cu Kim Jong-un

Cat i-ar costa pe americani un razboi cu Kim Jong-un

"Chiar si in absenta unei insurgente, costurile operatiunii militare ar fi depasite de costurile reconstructiei", a precizat Feffer, potrivit caruia, in cel mai bun caz acestea s-ar ridica la cel putin o mie de miliarde de dolari, iar in cel mai rau, la trei mii de miliarde de dolari.

acum 62 luni (17 Dec 2017)

Secretarul american al Apararii Jim Mattis a afirmat inca din octombrie ca nu-si poate "imagina nicio conditie in care Statele Unite ar accepta Coreea de Nord ca putere nucleara". Totusi, noteaza publicatia "Newsweek", nu este clar ce intentioneaza sa faca liderul de la Casa Alba, Donald Trump, in cazul in care Phenianul se apropie si mai mult de telul sau de a obtine arma nucleara. Plecand de la premisa ca presedintele Trump ia in calcul posibilitatea unui razboi cu Coreea de Nord, "Newsweek" a adus in discutie costurile unui astfel de conflict pentru America. Publicatia citeaza un raport al presedintelui centrului de reflectie Foreign Policy in Focus, John Feffer, care a analizat impactul economic al unui razboi cu Coreea de Nord.

"In termeni de operatiuni militare, Statele Unite se confrunta, pe hartie, cu o armata nord-coreeana de trei ori mai mare decat cea trimisa in teren de Saddam Hussein in 2003", a scris Feffer. Cel putin o mie de miliarde de dolari John Feffer a facut o comparatie cu Irak-ul si in ceea ce priveste posibilitatea ca nord-coreeni sa nu-i priveasca pe militarii americani ca pe niste eroi, indiferent de brutalitatea prin care Kim Jong-un s-a mentinut la putere. Asa cum SUA au fost nevoite sa cheltuiasca miliarde ca urmare a insurgentei irakiene de dupa operatiunea lor initiala, Feffer anticipeaza ca acelasi lucru s-ar putea intampla si daca Statele Unite ar avea un succes imediat intr-un razboi cu Coreea de Nord. "Chiar si in absenta unei insurgente, costurile operatiunii militare ar fi depasite de costurile reconstructiei", a precizat Feffer, potrivit caruia, in cel mai bun caz acestea s-ar ridica la cel putin o mie de miliarde de dolari, iar in cel mai rau, la trei mii de miliarde de dolari. Iar un astfel de calcul nu tine cont de inevitabilul impact negativ pe care un astfel de conflict l-ar avea asupra economiei globale, ceea ce ar costa Statele Unite alte cateva miliarde, adauga "Newsweek". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro