Cat dureaza sa vinzi o locuinta si care este cea mai propice perioada

Cat dureaza sa vinzi o locuinta si care este cea mai propice perioada

Piata imobiliara de azi este mai matura decat in perioada de boom, cand, sub presiunea tendintei puternice de crestere a preturilor locuintelor, tranzactiile se incheiau fara prea multe "discutii". In trimestrul doi al anului 2016, spre exemplu, un apartament avea nevoie de putin sub 60 de zile pentru a fi tranzactionat, iar o casa de 134 de zile.

acum 40 luni (12 Apr 2017)

Piata imobiliara de azi este mai matura decat in perioada de boom, cand, sub presiunea tendintei puternice de crestere a preturilor locuintelor, tranzactiile se incheiau fara prea multe "discutii". In schimb, aceasta perioada de tranzactionare era la un nivel aproape dublu pentru o casa, de aproximativ 150 de zile.

In trimestrul doi al anului 2016, spre exemplu, un apartament avea nevoie de putin sub 60 de zile pentru a fi tranzactionat, iar o casa de 134 de zile.

Slabeste presiunea timpului asupra clientilor

Din perspectiva potentialilor cumparatori, un studiu realizat recent de Imobiliare.ro (asupra unui esantion reprezentativ din judetele Bucuresti-Ilfov, Timis, Cluj, Brasov, Constanta si Iasi) releva o tendinta de majorare a timpului estimat pentru incheierea unei tranzactii.

La finele lui 2016, majoritatea celor chestionati, respectiv o pondere de 47,4% (in crestere de la 43,5% in 2015), anticipau ca-si vor rezolva nevoia imobiliara intr-un interval mai mare de sase luni; de asemenea, clientii care se asteptau sa cumpere o proprietate intr-un interval de trei pana la sase luni reprezentau 25% din total (in crestere de la 13,1%).

Pe de alta parte, ponderea celor care declarau ca au o nevoie imobiliara urgenta, pe care ar fi vrut sa o indeplineasca in mai putin de o luna, se situa la 12,2% (in scadere de la 19,7% in urma cu un an). Totodata, cota clientilor care estimau ca vor incheia o tranzactie intr-un interval de una pana la trei luni de zile ajunsese la 15,4% (de la 23,7%).

Marja de negociere, sub 4% in marile orase

La capitolul pret, statisticile releva o tendinta de apropiere intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor. Acest lucru este dovedit, printre altele, de faptul ca marja de negociere este destul de redusa in momentul de fata, cel putin pe segmentul apartamentelor. Asta inseamna ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro