Cat de vulnerabila e Romania in fata atentatelor teroriste de genul celui de la Berlin
Noua dimensiune a terorii care a cuprins Europa ar putea sa nu mai ocoleasca Romania asa cum s-a intamplat pana acum, sustin analistii de securitate si de politica externa. Sigur, sunt elemente de logistica, se cunosc inca de pe vremea lui Ceausescu, sau elemente de strangere de ajutoare si sprijinire a activitatii altora din afara. "In multe cazuri atentatele au putut fi prevenite si asta tine de partea de monitorizare si de supraveghere informativa, de cat de bine se face. E greu de dat statistici, daca sunt eficiente 30 sau 40%, dar sunt cazuri in care asemenea atacuri au fost anihilate inca din faza de pregatire sau de executie, dupa cum sunt cazuri care nu au putut fi prevenite", a mai spus Dan Claudiu Degeratu.
Noua dimensiune a terorii care a cuprins Europa ar putea sa nu mai ocoleasca Romania asa cum s-a intamplat pana acum, sustin analistii de securitate si de politica externa. Riscul unor atentate pe teritoriul Romaniei ramane insa redus, in ciuda ultimului atentat terorist de la Berlin, soldat cu 12 morti. Romania mentine in continuare nivelul de alerta terorista "albastru precaut", potrivit oficialilor Serviciului Roman de Informatii (SRI).
"Sistemul national de alerta terorista ramane la albastru precaut. Pana in prezent, nu exista indicii care sa faca o legatura directa intre ceea ce s-a intamplat la Berlin si securitatea proxima a Romaniei", a declarat, pentru "Adevarul",Ovidiu Marincea, purtator de cuvant al SRI.
Potrivit legislatiei, nivelul de alerta terorista poate fi ridicat, la propunerea SRI, de catre seful CSAT, adica presedintele Romaniei. Cat este de expusa Romania?
"Cat este de expusa Romania? Si noi facem parte din lumea asta si nu suntem chiar printre ultimii care ar putea deveni tinta. Valurile de imigranti vor continua sa vina, iar printre ei sunt si teroristi. Pot fi atacati si la ei acasa, au state musulmane de unde pot fi recrutati atentatori", a explicat, pentru "Adevarul", Costin Gerogescu.
In privinta contracararii atentatelor teroriste, expertul afirma ca nu exista masuri absolute de preventie, din cauza numarului, practic, nelimitat de tinte potentiale.
"Masuri de securizare absoluta nu exista. Sunt enorm de multe posibile tinte, practic teroristii pot lovi oriunde. Lupta este impotriva celor care comit aceste acte de terorism. Pentru a elimina riscurile atentatelor trebuie umblat la matca, de unde pornesc aceste atacuri.
Teroristii urmaresc sa obtina impact maxim in urma unui atentat, motiv pentru care Romania nu este o tinta de prima mana. "Suntem o tinta de mana a doua pentru ca si noi in Europa suntem o tara de m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro