Cat de sangeros a fost de fapt Vlad Tepes? Zece mituri despre singurul lider militar care l-a ingrozit pe cuceritorul Constatinopolului

Cat de sangeros a fost de fapt Vlad Tepes? Zece mituri despre singurul lider militar care l-a ingrozit pe cuceritorul Constatinopolului

De unde vine supranumele Draculea Supranumele purtat de tatal lui Vlad Tepes, Dracul, provine de la faptul ca, acesta era membru al Ordinului Dragonului, ordin ce avea ca scop lupta impotriva ereticilor si a necredinciosilor, si pastrarea valorilor catolicismului occidental. "In conditiile unei tari aflate permanent sub amenintarea puterilor din jur, in conditiile in care oastea condusa de catre Vlad era inferioara celei otomane, voievodul avea nevoie de o metoda spectaculoasa de a-si pedepsi adversarii, o metoda care sa ingrozeasca dusmanul si sa-i scada capacitatea de lupta", adauga Lupasc. A intrat singur in tabara sultanului si l-a decapitat In noaptea de 17-17 iunie 1462, Vlad Tepes intra, intr-adevar, in tabara otomana si, profitand de cunoasterea amanuntita a organizarii turcilor, precum si de cunoasterea limbii turce, ajunge pana la cortul lui Mahomed cu intentia de a-l ucide.

acum 115 luni (22 Feb 2015)

Vlad Tepes a fost si este un personaj ce fascineaza atat lumea literara, cat si cea istorica. Un personaj a carui viata nu am putea-o reconstitui fara ajutorul legendelor, care de altfel, sunt foarte numeroase. Celebrul roman "Dracula" al scriitorului irlandez Bram Stoker nu tine cont de adevarul istoric si ni-l prezinta pe Vlad ca pe un personaj negativ, inconjurat de o oarecare aura mitica.

De unde vine supranumele Draculea Supranumele purtat de tatal lui Vlad Tepes, Dracul, provine de la faptul ca, acesta era membru al Ordinului Dragonului, ordin ce avea ca scop lupta impotriva ereticilor si a necredinciosilor, si pastrarea valorilor catolicismului occidental. De la numele acestui ordin, au inceput sa apara tot felul de derivatii: Dracula, Draculea, Dragulia, Dracea. Totusi, numele de Dracula reprezinta unicul element comun al legendei medievale cu legenda moderna, nascuta prin gratia lui Bram Stoker, care, a preferat sa accentueze negativismul personajului. In ceea ce il priveste pe Vlad, exista numeroase legende legate de caracterul sau sau de calitatile militare. O serie de istorici precum Georgios Sphrantzes nu mentioneaza decat in treacat de campania lui Mehmet II sau de Vlad Tepes. Pe de alta parte Ducas si Laonic Chalcocondil sunt surse de mana intai. De la ei aflam faima de care se bucura Tepes, de frica pe care o inspira nu numai soldatilor turci, cat si propiilor oameni, ceea ce ii determina pe cei din urma sa nu-l tradeze. Scriitorul targovistean Vasile Lupasc a acceptat sa ne raspunda la o serie de intrebari legate de cel mai cunoscut domnitor valah in Europa. Cu toate acestea, inca din timpul vietii sale, Vlad si-a capatat o faima de om crud, de maniac insetat de sange. Actiunile sale erau prezentate de catre adversarii sai mult exagerat si trebuie privite mai degraba ca o dovada a dereglarilor autorilor decat ca o dovada credibila despre firea voievodului, ne-a spus Vasile Lupasc.

Voivodul insusi explica de ce a ales ca metoda de pedea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro