Cat de sanatos este viitorul Romaniei. Consultant UNICEF: "Avem nevoie de tineri care sa faca fata noii realitati"

Cat de sanatos este viitorul Romaniei. Consultant UNICEF:

"Din pacate, majoritatea profesorilor sunt depasiti de aceasta abordare pentru ca au fost formati si fac parte dintr-un sistem educational centrat pe a le oferi copiilor cunostinte si competente la diferite discipline si foarte putin centrat pe a-i dezvolta sanatos si adaptat societatii in care traim - ceea ce ar presupune ca elevul sa stie cum sa foloseasca informatia de la scoala, cum sa o conecteze cu viata reala si cum sa o integreze in propria dezvoltare", justifica Daniela Dumulescu situatia. Au nevoie de mentori care sa-i ajute sa navigheze printre acestea si care sa le ofere repere si ghidaj pentru a deveni mai motivati sa invete, mai sanatosi emotional, mai interesati sa exploreze si sa construiasca oportunitati", este de parere consultantul UNICEF ca lipseste azi din scoala romaneasca. Daniela Dumulescu, consultant UNICEF Romania Mama, persoana de referinta care ghideaza comportamentul elevului In universitatile mari cum este UBB-ul sunt o multime de oportunitati care-i pot ajuta pe studenti sa se pregateasca pentru viata, de la programele si workshop-urile oferite de centrele institutiei - Centrul de Consiliere Student Expert, Centrul de Cariera, Alumni si Relatia cu Mediul de Afaceri -, la sesiunile de consiliere si dezvoltare personala, cercurile academice organizate de profesori si studenti pana la toate activitatile de voluntariat din cadrul ONG-urilor studentesti.

acum 38 luni (19 Nov 2016)

Jumatate dintre tulburarile de sanatate mentala ale adultilor apar in adolescenta si, de cele mai multe ori, sunt ignorate, semnala in 2015 Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sanatatea psihica a tinerilor depinde si modul in care acestia se descurca in viata, de felul in care stiu sa relationeze, sa comunice, sa rezolve problemele care apar, sa fie motivati sa se dezvolte ca oameni si sa reuseasca in domeniile pe care si le-au ales.

"Avem nevoie de tineri care sa posede adaptabilitatea, flexibilitatea, competentele antreprenoriale, sociale, emotionale etc., sa faca fata noii realitati", spune Daniela Dumulescu, psiholog si consultant UNICEF Romania.

In primele zile ale lui noiembrie, la o conferinta despre sanatatea mentala a tinerilor, in Chisinau, Daniela a vorbit despre cat de dezvoltate sunt deprinderile de viata la adolescentii din Romania, cum aceste abilitati pot fi invatate si aplicate in viata de zi cu zi, dar si ce rol important joaca educatia mamei in formarea unora dintre aceste abilitati. Cand vorbim despre abilitatile de viata, ne referim la acele deprinderi care ne ajuta sa avem atitudini, comportamente, eficiente, flexibile si adaptate mediului in care traim si ne permit sa ne orientam spre a ne dezvolta, a identifica si construi oportunitati noi", explica ea. Asta inseamna ca oamenii, nu doar tinerii, ar fi bine sa gaseasca rapid modalitatile prin care sa se adapteze la tot ce se intampla si au legatura cu locul lor de munca, dar si cu viata personala.

"Majoritatea profesorilor sunt depasiti"

Nenumaratele studii facute pana acum in lume confirma ca adolescentii si tinerii care poseda abilitati de viata mai crescute pot face fata mai bine problemelor cu care se confrunta acasa, la scoala, in societate. E bine ca acestia sa invete sa aiba incredere in propriile abilitati, sa stie cum sa foloseasca informatia si resursele de care dispun, sa-si exprime cor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro