Cat de sanatoasa este margarina? Diferenta dintre margarina traditionala si cea de noua generatie

Cat de sanatoasa este margarina? Diferenta dintre margarina traditionala si cea de noua generatie

Nicolae Hancu, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice, margarinele contin apa, diverse cantitati de lipide si, unoeri, suplimente de vitamina A si D, lecitina, acizi grasi omega-3, coloranti, arome si, posibil, lapte praf degresat, in functie de reteta.

acum 61 luni (23 Aug 2017)

Totusi, in ultima vreme, unele margarine de noua generatie sunt mai putin nocive pentru sanatate intrucat metoda de obtinere a fost schimbata.

Ce contin margarinele

Astfel, potrivit "Abecedarului de nutritie", coordonat de prof. Nicolae Hancu, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice, margarinele contin apa, diverse cantitati de lipide si, unoeri, suplimente de vitamina A si D, lecitina, acizi grasi omega-3, coloranti, arome si, posibil, lapte praf degresat, in functie de reteta.

Hidrogenarea duce la formarea grasimilor care distrug arterele

Hidrogenarea totala sau partiala a uleiurilor este metoda clasica de preparare a margarinei si consta in incalzirea uleiului in prezenta hidrogenului si a unui catalizator, procedeu prin care acizii grasi polinesaturati se transforma in mononesaturati si saturati, iar cei mononesaturati in saturati.

Deoarece in urma acestui proces rezultau grasimi trans-, modul de obtinere a margarinelor s-a schimbat, majoritatea margarinelor actuale se obtin prin interesterificare, un procedeu in urma caruia nu se mai obtin acizi grasi trans-. In prezent, exista margarine de noua genartie care se obtin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mica de grasime de palmier interesterificata si apoi cu apa. Avantajul margarinei de noua generatie fata de unt si untura il constituie absenta colesterolului. Astfel, in functie de cantitatea de grasime si de tipul de ulei folosit, margarinele actuale pot avea un profil nutritional bun.

Potrivit sursei mai sus citate, margarinele traditionale, care continua sa fie folosite in patiserii, contin grasimi trans-, care favorizeaza aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima, insa sortimentele moderne au sub 1% acizi trans-, iar in ultimii ani, aceste margarine au devenit surse de acizi grasi omega-3, prin suplimentare de catre producatori. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro