Cat de real este riscul unui atac terorist de amploare. Avertismentele expertilor, dupa semnalul de alarma tras de SRI

Cat de real este riscul unui atac terorist de amploare. Avertismentele expertilor, dupa semnalul de alarma tras de SRI

Terorismul in Europa a devenit o realitate nedorita, iar riscul unor atacuri de mare amploare este extrem de mare. De la radicalizare islamica la islamizarea radicalizarii Ioan Talpes arata ca la fel de real ca riscul unui atentat terorist major este tendinta de radicalizare, care capata noi valente pe fondul intensificarii atacurilor jihadiste in Europa. Un atac la 84 de ore Europa a fost zguduita in ultimii doi ani de numeroase atentate teroriste.443 de persoane au murit in urma atacurilor, iar alte cateva sute au fost ranite.Anul acesta s-a remarcat o accelerare a atacurilor revendicate de ISIS in Europa si in afara acesteia - din Turcia, in Bangladesh si din Statele Unite ale Americii in Indonezia. Potrivit grupului IntelCenter, care urmareste actele de terorism, a consemnat cate un atac semnificativ regizat sau inspirat de ISIS la fiecare 84 de ore, incepand cu 8 iunie, in orase in afara zonelor de razboi din Irak, Siria, Sinai (Egipt) si Libia, noteaza CNN.

acum 47 luni (1 Aug 2016)

Terorismul in Europa a devenit o realitate nedorita, iar riscul unor atacuri de mare amploare este extrem de mare. Asta pentru ca Statul Islamic, considerat de seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, generalul Sorin Gabriel Cozma, drept "o mutatie genetica" a Al-Qaeda, a dus terorismul la un nou nivel.

"Al-Qaeda isi conduce fransizele de la distanta, practica un management pasiv. Daesh se implica in viata de zi cu zi, face transfer de know-how si resursa umana catre fransiza, practica management activ", a explicat generalul, mentionand si ca "Al-Qaeda incearca, in ultima vreme, sa evite atentatele ce pot conduce la victime musulmane sau civile", in timp ce "Daesh actioneaza cu o violenta nejustificata, nediscriminand intre cei vizati de atentate". Vorbind despre ceea ce poate urma, el a afirmat ca "se trece, treptat, de la radicalizare islamica la islamizarea radicalizarii", iar "indiciile arata ca Daesh pregateste un atac de mari proportii, inedit".

Generalul Sorin Gabriel Cozma a lansat acest avertisment intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri la Festivalul de film istoric de la Rasnov. Ce spun expertii militari

Specialistii consultati de "Adevarul" recunosc ca riscul unui atac terorist de amploare este cat se poate de real, dar Romania nu s-ar numara printre tintele favorite ale islamistilor. "Avertismentul se refera la Europa in general, iar la ora actuala daca noi am privi doar prin prisma unei formule ce se leaga doar de tara noastra am gresi. Se poate orice, dar e dificil de spus ce ar putea sa fie sub aceasta conotatie de inedit", a declarat Ioan Talpes, fost sef al Serviciului de Informatii Externe.

Analistul spune ca sunt greu totusi de anticipat mutarile viitoare ale jihadistilor, serviciile secrete din Occident neavand surse de informatii precise. Aici lucrurile sunt discutabile, pornind de la faptul ca niciodata... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro