Cat de proasta este practica incendierii voluntare a vegetatiei: "Un cm de sol fertil se formeaza in 300-500 de ani"

Cat de proasta este practica incendierii voluntare a vegetatiei:

Pentru refacerea continutului in materie organica se mai recomanda si aplicarea de gunoi de grajd, gunoi de pasari, gunoi provenit de la complexele de proci, dar cu conditia ca acesta sa fie bine fermentat", a completat Rotea, subliniind de asemenea un fapt care tine de constiinta fiecaruia, indiferent cat de profitabila si-ar dori sa-i fie, pe termen scurt, afacerea din agricultura: "Solul este una dintre cele mai importante resurse ale civilizatiei, fiind responsabil cu hranirea populatiei, de aceea agricultorii au obligatia sa lase in urma lor, copiilor si urmasilor lor, un teren cel putin la fel de bun cum l-au preluat ei".

acum 46 luni (20 Jul 2016)

Pompierii din tot sudul tarii fac fata cu greu, in aceasta perioada, solicitarilor la stingerea incendiilor de vegetatie uscata, in fapt arderi voluntare scapate de sub control. Daca inspectoratele pentru situatii de urgenta isi cheama oamenii de acasa sa lupte cu flacarile, in foarte multe cazuri pompierii voluntari din localitati fiind depasiti de amploarea acestor evenimente, specialistii din agricultura atrag atentia asupra altor pericole, din pacate prea putin luate in calcul.

Solicitati de Adevarul pentru un punct de vedere, specialistii Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Olt au explicat cat de paguboasa este in timp aceasta practica a incendierii resturilor de vegetatie dupa recoltare in vederea pregatirii terenului pentru araturile de toamna.

"Dupa anii '90, pe baza studiilor efectuate de Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice Olt, s-a observat o scadere a aprovizionarii solului cu materie organica (humus), care este definitorie pentru aprecierea fertilitatii solului. Pe anumite zone, un foc puternic poate distruge pana la 3-4 milimetri de sol fertil, ceea ce poate parea foarte putin pentru cei care fac agricultura de dragul profitului, dar acestia ar trebui sa stie ca in mod natural un centimetru de sol fertil se formeaza in 300-500 de ani", spune directorul Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Olt, Raul Rotea, citind studiile realizate de specialistii din subordine.

Cum ajutam terenul, ca pe vremuri, sa rodeasca

Inca ne mai miram cand strainii veniti pe meleaguri romanesti se mira, la randul lor, ca la noi cresc buruienile si prin cea mai fina crapatura de beton. Suntem prea saraci, spun cei care investesc in agricultura, sa folosim pe scara larga produse care sa distruga buruienile dar sa si transforme, in timp, terenul dintr-unul fertil, la mare cautare, intr-un teren care trebuie "ajutat" temeinic sa rodeasca.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro