Cat de periculoase sunt oalele in care gatim. Vasul de lut al bunicii este sigur, dar metalele moderne ne pot intoxica

Cat de periculoase sunt oalele in care gatim. Vasul de lut al bunicii este sigur, dar metalele moderne ne pot intoxica

La fel de bune sunt si cele din sticla cunosute sub numele de yena, dar si cele din ceramica. Si vasele de inox sunt bune, dar trebuie sa verificati sa nu contina din fabricatie si alte metale folosite de obicei la sustinerea manerelor", mai spune Vlad Coltaru. "Caserolele din plastic care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt facute din plastic de buna calitate sau din acelasi plastic din care se fac si pungile.

acum 106 luni (13 Feb 2016)

Oalele de aluminiu sunt unele dintre cele mai populare de pe piata. Se incing repede si sunt foarte buni conductori de caldura. Sunt folosite pe scara larga si multi dintre noi le avem in bucatarie. "Aluminiul este pe lista substantelor nocive si s-a dovedit ca folosinta indelungata a unui vas de aluminiu duce la erodarea lui. In timp aluminiul poate ajunge in mancarea pe care o gatim si ne putem intoxica. Daca observati ca aceste vase sunt zgariate pe interior sau din ele s-au desprins mici bucati, atunci trebuie sa le aruncati deoarece devin periculoase", spune Vlad Coltaru, inginer.

Atentie mare si la teflon sau cupru

La moda sunt si vasele de teflon, mai ales tigaile. Au un mare avataj, deoarece mancarea nu se lipeste si se poate gati fara ulei. De evitat sunt si vasele de cupru care poate ajunge in alimente la temperaturi inalte. De aceea, evitati sa fierbeti sau sa prajiti ceva in vase de cupru", mai spune specialistul.

Vasul de lut al bunicii, cel mai bun pentru gatit

Specialistii spun ca exista si vase 100% sigure. Cele mai bune sunt cele din lut in care se gateste de sute de ani. La fel sunt si cele din sticla termorezistenta sau cele din ceramica. Pot fi folosite si la cuptor si direct pe aragaz. La fel de bune sunt si cele din sticla cunosute sub numele de yena, dar si cele din ceramica. Si vasele de inox sunt bune, dar trebuie sa verificati sa nu contina din fabricatie si alte metale folosite de obicei la sustinerea manerelor", mai spune Vlad Coltaru.

Evitati caserolele din plastic

Cu totii folosim caserole din plastic si nu ne-am uitat probabil pe cifrele care apar pe ambalaje. Cele mai periculoase sunt cele care au pe ambalaj cifra 3, 6 sau 7. "Caserolele din plastic care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt facute din plastic de buna calitate sau din acelasi plastic din care se fac si pungile. Sunt mai rezistente la c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro