Cat de periculoasa este marea moschee? Opiniile specialistilor despre cel mai controversat proiect musulman din Romania

Cat de periculoasa este marea moschee? Opiniile specialistilor despre cel mai controversat proiect musulman din Romania

Bazata pe date concrete sau doar pe informatii vehiculate, opinia publica este divizata de proiectul Muftiatului Cultului Musulman din Romania, care doreste construirea la Bucuresti a unui centru care sa cuprinda o mare moschee, o biblioteca, o cantina sociala si doua sali de curs pentru scoala de weekend a copiilor. "Cei de la Muftiat trebuie sa declare clar si repetitiv detaliile acestui proiect, pentru a elimina acest gen de suspiciuni - pe care trebuie sa-l inteleaga, pentru ca si acestea vin din partea unei categorii de oameni de buna credinta. Am o cerere catre Guvernul roman, sa iasa public si sa arate de ce a atribuit acest teren, de unde vin banii, cine ii va gestiona, daca SRI si SIE sunt de acord. Mesajul initial Guvernul Romaniei a alocat Muftiatului Cultului Musulman un teren de 11.000 metri patrati, langa Romexpo, unde comunitatea doreste construirea unui centru care sa cuprinda o moschee, o biblioteca, doua sali de curs pentru scoala de weekend a copiilor si o cantina sociala pentru nevoiasi indiferent de religie. Nu este vorba de asa ceva, centrul nostru spiritual va avea o moschee, o biblioteca, sali de curs pentru copiii care vor invata ABC-ul Coranului de la imamii nostri si o cantina pentru nevoiasi indiferent de religie. Vorbind despre minoritatile din Romania, presedintele de etnie germana Klaus Iohannis l-a citat chiar pe muftiul tatar: "Relatia dumneavoastra cu ceilalti cetateni ai Romaniei, indiferent de limba lor materna ori de felul cum se roaga este - ma bucur sa citez aici o declaratie a muftiului cultului musulman din Romania - una de fratietate si corectitudine. Repet: valorile si traditia dumneavoastra sunt o contributie de neinlocuit la bogatia etnica si religioasa a Romaniei, precum si la cladirea unei societati a intelegerii, tolerantei, dialogului si pacii", a mai spus Iohannis, aplaudat de asistenta cu un sentiment de usurare.

acum 111 luni (12 Jul 2015)

Bazata pe date concrete sau doar pe informatii vehiculate, opinia publica este divizata de proiectul Muftiatului Cultului Musulman din Romania, care doreste construirea la Bucuresti a unui centru care sa cuprinda o mare moschee, o biblioteca, o cantina sociala si doua sali de curs pentru scoala de weekend a copiilor.

Insa interpretarile date proiectului au dus la alt mesaj, de risc extrem, care a nelinistit populatia. O serie de personalitati consultate de "Adevarul" au vorbit la rece despre oportunitatea acestui plan, care deocamdata nu a fost pus pe hartie. "Oamenii sunt de buna credinta"

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, nu se indoieste de buna credinta a proiectului Muftiatului Cultului Musulman din Romania. "Cei de la Muftiat trebuie sa declare clar si repetitiv detaliile acestui proiect, pentru a elimina acest gen de suspiciuni - pe care trebuie sa-l inteleaga, pentru ca si acestea vin din partea unei categorii de oameni de buna credinta. Din punct de vedere al ridicarii unui lacas de cult, care sa serveasca indiferent carei religii, nu sunt foarte multe lucruri de spus.

Din punct de vedere al propagandei, explicite sau implicite, prin intermediul zonei educative, s-ar putea sa existe probleme. Astazi, o anumita categorie de propaganda extremista creeaza situatii extrem de dramatice, in care oameni nevinovati cad victime. Exista in Europa astfel de zone de pregatire - in Balcanii de Vest, in Franta, in Germania, tari cu democratie consolidata.

Este obligatia celor care diriguiesc Muftiatul si Romania sa clarifice situatia si sunt sigur ca proiectul va fi acceptat de populatie, pentru ca romanii sunt cat se poate de toleranti. Dupa parerea mea, gestul Guvernului de atribuire a terenului a fost un semnal de simpatie si-atat.

Apel la echilibru

Ioan Talpes, fostul consilier prezidential, face un apel la ec... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro