Cat de mult si-a iubit scriitorul Liviu Rebreanu sotia: i-a recunoscut copilul facut cu alt barbat

Cat de mult si-a iubit scriitorul Liviu Rebreanu sotia: i-a recunoscut copilul facut cu alt barbat

Stefania Radulescu, frumoasa Fanny de care Rebreanu s-a indragostit iremediabil, avea 26 de ani si un copil in varsta de 3 ani dintr-o casatorie anterioara. Cei ambitiosi, cei mandri, cei obraznici si nerecunoscatori nu pot sti ce este iubirea si, asa, cei mai multi dintre noi de-abia la varsta de cinzeci de ani incepem sa intelegem iubirea, atunci, deci, cand e prea tarziu", mai scria Rebreanu.

acum 46 luni (5 May 2017)

Liviu Rebreanu si-a cunoscut sotia pe vremea cand lucra ca secretar literar la Teatrul National din Craiova. Stefania Radulescu, frumoasa Fanny de care Rebreanu s-a indragostit iremediabil, avea 26 de ani si un copil in varsta de 3 ani dintr-o casatorie anterioara.

In 1912 si-a legat destinul de Fanny Radulescu, femeia care avea sa-i ramana alaturi pana la finalul vietii. A iubit-o atat de mult pe Fanny, incat i-a recunoscut copilul facut cu alt barbat, o fetita. Rebreanu a cerut chiar la data casatoriei sa fie declarat tatal lui Puia Florica, printr-un act despre care se spune ca n-ar fi fost legal din punct de vedere juridic. Din falsul juridic de recunoastere incepe o degringolada morala pentru cei trei, pentru familiile lor si spectacol pentru mediul social apropiat. Se ajunge apoi la ruperea raportului de comunicare intre tabere si indepartarea scriitorului de familia de origine", scrie Teodor Tanco in "Despre Liviu Rebreanu".

Desparitirea de familie

Faptul ca a recunoscut copilul nevestei, la limita legii, in absenta acordului tatalui natural, i-a atras criticile apropiatilor si familiei. Pentru Rebreanu insa gura lumii nu a contat si a crescut-o pe Puia ca pe propriul lui copil.

Iubirea lui Rebreanu pentru sotie a fost mai presus de crizele acesteia de posesie si gelozie, celebre la vremea respectiva. Sotia lui Rebreanu era atat de geloasa, incat intr-un episod de furie a rupt o umbrela in capul actritei Puia Ionescu, cea care se indragostise de scriitor.

"Te iubesc pentru ca ma iubesti: acesta este un schimb, dar nu e iubire. Te iubesc pentru ca te iubesc, si nimic mai mult; te iubesc numai pentru ca te iubesc; Omul indragostit nu zice: te iubesc pentru ca esti oachesa; Omul indragostit zice: te iubesc cu toate ca esti oachesa, cu toate ca esti buna si te-as iubi chiar daca ai fi blonda sau daca ai fi rea", scria romanticul Rebreanu. Se spune ca Fanny nu ar fi dorit c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro