Cat de mult s-au temut turcii de Ioan de Hunedoara: "Diavolul raufacator si plin de viclenii, vestit printre ghiauri si unic prin oastea si armele sale"

Cat de mult s-au temut turcii de Ioan de Hunedoara:

Craiul si Iancu au venit strangand un numar de vreo 60.000 de ostasi, tinand 400 de tunuri si avand si alte tunuri si pusti si zenberecuri (instrumente de aruncat). Afurisitul de Iancu, iesind, a venit si el insusi din cetate si atacand tunul nostru cel mare, s-a dat o lupta crancena, incat au murit multi oameni si de la musulmani si de la necredinciosi. Ar fi fost ucis de o sageata "Diavolul acela raufacator si plin de viclenii care era capul ratacitilor si al uneltirilor si capetenia ghiaurilor rai din fire, plecand din seraiul sau de serdar s-a dus si s-a asezat la poarta infernului aducator de necazuri si in timp ce nenorocitul acela umbla printre pedestrasii sai si vorbea, facand semne cu mana celor din fata sa, un gaziu l-a ochit.

acum 38 luni (2 Feb 2017)

Ioan (Iancu) de Hunedoara si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in campaniile militare, iar iscusinta sa i-a adus renumele de "atlet al lui Hristos". Cronicarii turci ai vremii i-au recunoscut meritele, chiar daca l-au considerat un dusman de temut si l-au descris intr-un mod batjocoritor, relatiile tarilor crestine cu otomanii fiind deosebit de incordate.

Ioan de Hunedoara se putea bizui pe o oaste de peste 60.000 de oameni, informau cronicarii turci. El este cel care ii aduce, trecand in fruntea lor, si este vestit printre ghiauri si unic prin oastea si armele sale, in descria Tevarih Ali Osman.

"Si iarasi, din aceste parti, craiul cel blestemat si Iancu cel afurisit, adunand osti de la unguri, cehi, austrieci, italieni, germani, lehi, sasi, bosnieci si de la cei din Tara Romaneasca s-au inteles cu totii si au atacat. Craiul si Iancu au venit strangand un numar de vreo 60.000 de ostasi, tinand 400 de tunuri si avand si alte tunuri si pusti si zenberecuri (instrumente de aruncat). Ei au venit insotiti de necredinciosi imbracati in platose si acoperiti cu armuri", informa Tevarih Ali Osman, despre oastea cu care Ioan de Huendoara si regele Ungariei, Ladislau al treilea au pornit intr-una dintre cele mai crunte batalii purtate de Ioan de Hunedoara, in 10 noiembrie 1444, la Varna. Atunci zeci de mii de oameni au pierit in confruntarea dintre armatele regelui Ladislau al treilea al Ungariei, conduse de Ioan de Hunedoara, si ostile sultanului Murad al doilea. Printre morti s-a aflat si regele Ungariei, cel care nu ascultase sfaturile voievodului Transilvaniei, s-a avantat in lupta, si a fost ucis. Ei au rezistat un timp oarecare si chiar, depunand toate sfortarile, au dat de trei ori atacuri asupra ostii islamice. Batalia de la Varna, considerata ultima cruciada, a fost pierduta de ostile crestine, insa Ioan de Hunedoara a reusit sa scape. Autorul cronicii relata ca dupa infrangerea armatelor sale, Ioan de Hunedoara a convi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro