Cat de mult calatoresc produsele din alimentatia noastra si cat de nocive pot fi

Cat de mult calatoresc produsele din alimentatia noastra si cat de nocive pot fi

Astazi, multe din produsele utilizate de romani in prepararea mancarurilor traditionale si care ar putea fi produse in Romania, din pacate, sunt importate de la sute si mii de kilometri, acest transport avand efecte negative nu numai asupra mediului, ci si asupra sanatatii noastre. "Rosiile din Turcia sau tarile arabe, cartofii polonezi, usturoiul din China, ceapa din Orient, merele din tarile vestice nu inseamna pentru noi distrugerea economiilor locale, ci au cel putin trei efecte negative: preturi mult mai mari decat daca ar fi produse in Romania, purtand povara costului de transport, al RCA-urilor marite, al rovignetei si a altor taxe, importam poluare prin emisiile de carbon ale camioanelor sau mijloacelor de transport, cu dezastruoase efecte nocive pentru producerea de gaze cu efect de sera si afecteaza iremediabil sanatatea noastra si a copiilor nostri datorita substantelor utilizate pentru o pastrare indelungata", ne spune economistul Adrian Oprica.

acum 101 luni (29 Aug 2016)

Astazi, multe din produsele utilizate de romani in prepararea mancarurilor traditionale si care ar putea fi produse in Romania, din pacate, sunt importate de la sute si mii de kilometri, acest transport avand efecte negative nu numai asupra mediului, ci si asupra sanatatii noastre.

"Rosiile din Turcia sau tarile arabe, cartofii polonezi, usturoiul din China, ceapa din Orient, merele din tarile vestice nu inseamna pentru noi distrugerea economiilor locale, ci au cel putin trei efecte negative: preturi mult mai mari decat daca ar fi produse in Romania, purtand povara costului de transport, al RCA-urilor marite, al rovignetei si a altor taxe, importam poluare prin emisiile de carbon ale camioanelor sau mijloacelor de transport, cu dezastruoase efecte nocive pentru producerea de gaze cu efect de sera si afecteaza iremediabil sanatatea noastra si a copiilor nostri datorita substantelor utilizate pentru o pastrare indelungata", ne spune economistul Adrian Oprica.

De multe ori, ele sunt vandute in piete volante sau direct de la producator, daca il cunosti sau ai pe cineva la tara. Astfel, conform statisticilor europene (EUROSTAT) vanzarile totale de produse ecologice in Romania ajung la aproximativ 12 milioane de euro, ceea ce reprezinta sub 1% din piata de retail si foarte putin fata de 5-6%, cat este media europeana. Restul, de 99% din piata, inseamna de multe ori produse din import sau fabricate de companii multinationale.

Cat despre modul in care populatia resimte aceste elemente negative o scurta enumerare ar fi ca romanii platesc cel putin dublu pretul legumelor din supermarket si de multe ori si din piata, platesc mai mult pe medicamente pentru ca multe dintre aceste alimente sunt tratate pentru a-si mentine valabilitatea o mare perioada de timpcu efecte devastatoare asupra organismului uman, iar consumul de catre copii fac sa creasca absenteismul scolar datorita afectiunilor digestive sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro