Cat de mare este pericolul tumorilor maligne din piele: "Alunitele periculoase pot sa fie de toate dimensiunile posibile"

Cat de mare este pericolul tumorilor maligne din piele:

Dr. Cristina Tutunaru (33 de ani), medic specialist derma-to-venerolog, face naveta de la Craiova pentru a profesa la Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina. Neajunsurile meseriei tin astazi in principal de lipsa unor politici reale de preventie, pacientii ajungand la medic dupa ce au epuizat toate celelalte cai "neortodoxe", de la sfaturile preluate de pe internet la farmacist. Pentru ei aceasta este cea mai mare problema, plus ca tratamentul este de durata si nu-si permit sa plateasca in privat, luna de luna, si atunci profita de gratuitate in sistemul public. Este o forma de cancer care nu doare, iar pacientul destul de rar se prezinta la medic, de obicei pentru ca a observat ca o alunita se transforma, s-a modificat, sau pentru ca i-a aparut o buba. Pot fi periculoase si alunitele gigant, care se transforma la persoanele in varsta, de obicei cele trecute de 60 de ani, si apar pe o plaga pigmentata care in timp se dezvolta. In trei ani, de cand sunt aici, si alti cinci in Craiova, nu am vazut decat un caz de sifilis secundar, adica o rozeola sifilitica, si cred ca de doua sau de trei ori - cate un sancru sifilitic, acesta fiind un sifilis primar. La sifilis este o perioada de incubatie, dupa care apare sancrul sifilitic, localizat la nivel genital cel mai adesea, si daca nu este tratat, urmeaza sa se vindece in aproximativ 28-30 de zile, dupa care evolueaza in stadiul de sifilis secundar. Da, pentru ca, daca primul stadiu se vindeca de la sine, tu, daca mergi la medic in stadiu de sifilis secundar, cu sifilide - pot sa apara si la nivelul mucoaselor si la nivel cutanat, in zona genitala raman totusi cicatricile pe baza carora se poate pune diagnosticul retrospectiv.

acum 47 luni (25 Nov 2017)

Dr. Cristina Tutunaru (33 de ani), medic specialist derma-to-venerolog, face naveta de la Craiova pentru a profesa la Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina.

Neajunsurile meseriei tin astazi in principal de lipsa unor politici reale de preventie, pacientii ajungand la medic dupa ce au epuizat toate celelalte cai "neortodoxe", de la sfaturile preluate de pe internet la farmacist.

"Weekend Adevarul": Care sunt problemele cu care ajung cel mai frecvent pacientii la dumneavoastra: cele medicale sau cele estetice?

Dr. Cristina Tutunaru: De cele mai multe ori, pacientii ajung la medic in stadiile cele mai tardive si cand apar manifestarile subiective - ii mananca foarte tare, ii doare. In general, adresabilitatea la spital este din partea persoanelor trecute de decada a cincea de viata. Presupun ca ceilalti sunt mult mai comozi sau nu le sunt prielnice conditiile din spital si prefera sa se trateze in reteaua privata de sanatate. Pentru ei aceasta este cea mai mare problema, plus ca tratamentul este de durata si nu-si permit sa plateasca in privat, luna de luna, si atunci profita de gratuitate in sistemul public.

Care ar fi un top trei al afectiunilor dermato-venerologice, in functie de gravitate?

In general, dermatologia nu are urgente, de aceea noi nu avem nici serviciu de garda. Problemele grave cu care ne confruntam noi sunt, de exemplu, edemul Quincke - adica o alergie care da o inflamatie la nivelul cailor respiratorii si care nu-i mai da posibilitatea pacientului sa mai respire - si pemfigusul vulgar - o boala cronica (n.r. - manifestata prin aparitia unor basici sau plagi la nivelul pielii si mucoaselor), dar care se poate complica si poate pune in pericol viata pacientului. Initial apar leziuni la nivelul cavitatii orale, si pacientii ajung frecvent in cabinetele de stomatologie, si apoi apar manifestarile la nivelul pielii. O alta afectiune c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro