Cat de important este masajul pentru bebelus. "Actioneaza asupra tuturor aparatelor si sistemelor fiziologice"

Cat de important este masajul pentru bebelus.

In opinia sa, miliardele de receptori masati, aflati in piele, vor ajuta copilul inca din primele zile de viata sa treaca de la acel tip de sensibilitate "primara" - localizata doar la nivelul buzelor, mainilor si picioarelor - prin care el abia cunoaste lumea, la una mai ampla, echilibrata ce se dezvolta in paralel cu motricitatea voluntara. Totodata, mamele trebuie sa cunoasca si faptul ca bebelusul da semne atunci cand simte nevoia de apropiere, de atingeri: - Gangureste - Gura se configureaza in forma literei "O" - Duce mana la gurita - Isi arcuieste trunchiul inainte - Isi duce mana la fata - Isi intinde degetele de la maini si picioare.

acum 99 luni (19 Apr 2016)

Bebelusul care este masat va avea simturile mult mai dezvoltate decat cel care este privat de masaj, intrucat simtul tactil este "regele simturilor", el fiind cel care da sens realitatii in care copilul vietuieste.

"Rasfatat cu atingeri, el va incepe sa comunice din ce in ce mai bine - la inceput prin intermediul atingerilor si apoi prin miros, sunete, vaz sau gust, totodata increderea in el insusi si in ceilalti sporind in progresie geometrica. Masajul actioneaza benefic asupra tuturor aparatelor si sistemelor fiziologice ale bebelului - de la cel cardiovascular la cel respirator, digestiv, nervos, limfatic si nu in cele din urma la cel osteo-muscular", explica kinetoterapeutul severinean, Dan Alexoae.

In opinia sa, miliardele de receptori masati, aflati in piele, vor ajuta copilul inca din primele zile de viata sa treaca de la acel tip de sensibilitate "primara" - localizata doar la nivelul buzelor, mainilor si picioarelor - prin care el abia cunoaste lumea, la una mai ampla, echilibrata ce se dezvolta in paralel cu motricitatea voluntara.

"Imaginea pe care el o va dezvolta pe parcursul primelor luni si ani de viata va fi incomparabil mai bine reprezentata daca el se va bucura de binefacerile masajului", mai spune Dan Alexoae. Sfaturi pentru parinti:

In acest sens, kinetoterapeutul severinean ofera cateva sfaturi parintilor, bine de urmat pentru exercitiile fizice (gimnastica) la la nou-nascut (din ziua 0 pana la 3 luni):

- Ne vom asigura ca spatiul este foarte bine igienizat, aerisit, ca avem o temperatura optima

si ca luminozitatea este corespunzatoare.

- Este bine sa vorbim atunci cand facem exercitiile descriind cu voce tare actiunea pe care o executam iar daca copilul este cooperant ii putem da o jucarie pentru a-i sustine si mai mult dispozitia dar si pentru a ne permite efectuarea unor miscari care necesita de pilda o amplitud... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro