Cat de imbatranita va fi populatia lumii peste 35 de ani: unde e Romania pe lista tarilor in care va fi bine sa iesi la pensie

Cat de imbatranita va fi populatia lumii peste 35 de ani: unde e Romania pe lista tarilor in care va fi bine sa iesi la pensie

Pana la finalul secolului (2100), populatia lumii va creste pana la 11 miliarde, insa pentru 46 din cele 96 de state analizate trecerea timpului inseamna si imbatranirea excesiva a locuitorilor, categorie a tarilor "hiper-imbatranite", dar si conditii proaste de trai pentru viitori pensionari, conform indexului Global AgeWatch dat publicitatii de fundatia Age International. Romania nu se prezinta prea bine in ceea ce priveste sistemul de sanatate, cu o media a sperantei de viata de inca 20 ani in cazul celor care au implinit varsta de 60 de ani (insa o medie de inca 15 ani de viata fara probleme deosebite de sanatate), sanatatea psihologica fiind cotata si mai prost comparativ cu alte tari invecinate.

acum 91 luni (9 Sep 2015)

Pana la finalul secolului (2100), populatia lumii va creste pana la 11 miliarde, insa pentru 46 din cele 96 de state analizate trecerea timpului inseamna si imbatranirea excesiva a locuitorilor, categorie a tarilor "hiper-imbatranite", dar si conditii proaste de trai pentru viitori pensionari, conform indexului Global AgeWatch dat publicitatii de fundatia Age International.

Analiza a fost realizata in functie de mai multi factori, printre care siguranta veniturilor, sanatate (speranta de viata), educatie, oportunitati de angajare si interconectarea sociala.

Daca anul trecut Norvegia figura pe primul loc in clasament, ca tara cu cele mai bune conditii oferite persoanelor de varsta a treia, de aceasta data Elvetia se afla in capul listei.

Comparatie intre situatia actuala a tarilor analizate (2015) si situatia preconizata pentru anul 2050

Desi nu ocupa un loc in primele zece tari in care este bine sa imbatranesti si figureaza printre tarile care vor ajunge in 2050 sa aiba mai mult de 30% din populatie cu varsta de peste 60 de ani, mai exact 36,4%, Romania ocupa locul 45 in clasamentul general. Asta inseamna ca desi conditiile de trai oferite seniorilor nu vor fi excelente, nici nu se vor situa in zona critica, unde se afla, de exemplu, Moldova (locul 77 in top, inainte de Africa de Sud si de Grecia).

Categoriile unde Romania a obtinut un punctaj bun se refera la siguranta veniturilor, cu un sistem de pensii care acopera 98% din necesar, fata de media regionala de 89,7%. Punctaj mediu a obtinut la posibilitatile de rezolvare a problemelor, desi rata somajului (41,5% din populatia cu varste intre 55 si 64 de ani este angajata) si nivelul studiilor (66,3% din persoanele de peste 60 de ani au urmat liceul sau o forma superioara de invatamant) sunt mai mici decat mediile regionale. Romania nu se prezinta prea bine in ceea ce priveste sistemul de sanatat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro