Cat de daunator poate fi multitaskingul. "Creierul nu este conceput sa execute mai multe operatiuni la intervale scurte"

Cat de daunator poate fi multitaskingul.

Treptat, cei care fac mai multe lucruri deodata constata ca incep sa comita erori din ce in ce mai mari si mai dese, sunt din ce in ce mai obositi, iar la un moment dat clacheaza, crede Chivu. Ce este nucleul striat din creier si cum este afectat de multitasking Studiile arata ca multitaskingul poate functiona pentru o perioada scurta de timp, dupa care cei care il practica incep sa devina din ce in ce mai putin productivi, de obicei dupa trei luni productivitatea scade cu 40%, iar munca lor incepe sa scartaie serios si in ceea ce priveste calitatea.

acum 32 luni (6 Nov 2017)

"S-au facut mai multe studii stiintifice care au demonstrat ca multitaskingul nu este benefic. De fapt, nu este un multitasking, ci mai degraba un serial-tasking, in care faci ceva, termini si apoi treci imediat la altceva", explica psihologul Stelian Chivu.

Trebuie facuta aici o nuantare, in sensul ca multitaskingul nu trebuie confundat cu activitatile curente pe care le facem zilnic si care ne intra in reflex, numite programe semiautomate de specialisti.

Cand facem mai multe lucruri in acelasi timp, creierul sare efectiv de la o activitate la alta, facand o pauza scurta intre aceste actiuni. Problema este ca, in timp, pauzele pe care creierul si le ia pentru a incepe o noua activitate este din ce in ce mai mare. Treptat, cei care fac mai multe lucruri deodata constata ca incep sa comita erori din ce in ce mai mari si mai dese, sunt din ce in ce mai obositi, iar la un moment dat clacheaza, crede Chivu. Creierul uman nu este facut sa execute mai multe operatiuni la intervale scurte de timp. Chiar si cel mai performant calculator nu mai proceseaza la viteza optima daca incepe sa execute mai multe programe deodata, iar la un moment dat are nevoie de restart", mai spune psihologul. De exemplu, sa fii atent la exterior, sa memorezi si sa tii sub observatie respiratia. Acestea sunt activitati ce tin de multitaskingul antrenat, pe cand efectuarea mai multor activitati deodata, asa cum cere o companie, te prosteste, te streseaza, scade creativitatea, te face nervos, te defocuseaza si te oboseste", detaliaza psihologul Stelian Chivu.

Ce este nucleul striat din creier si cum este afectat de multitasking

Studiile arata ca multitaskingul poate functiona pentru o perioada scurta de timp, dupa care cei care il practica incep sa devina din ce in ce mai putin productivi, de obicei dupa trei luni productivitatea scade cu 40%, iar munca lor incepe sa scartaie serios si in ceea ce priv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro