Cat de daunator este cuvantul "Trebuie"? Psiholog: "Cerintele absolutiste exercita presiune asupra noastra"

Cat de daunator este cuvantul

"Trebuie sa fiu acceptat la job", "trebuie sa fiu cel mai bun", "trebuie sa termin proiectul", "trebuie sa ma relaxez", "trebuie sa ma respecte fiindca merit asta" sunt doar dintre formularile care ne pun piedici. "Daca imi spun ca trebuie cu necesitate sa obtin jobul X, si nu accept ca e posibil sa nu il obtin, exista mari sanse sa fiu extrem de stresat inaintea interviului de angajare si in timpul lui, in special atunci cand intrevad anumite dificultati.

acum 51 luni (2 Jul 2016)

Este, insa, esential sa ne exprimam sanatos pentru ca dorintele noastre sa poata deveni realitate.

"Trebuie sa fiu acceptat la job", "trebuie sa fiu cel mai bun", "trebuie sa termin proiectul", "trebuie sa ma relaxez", "trebuie sa ma respecte fiindca merit asta" sunt doar dintre formularile care ne pun piedici. Daca ne uitam insa in viata de zi cu zi, observam ca adesea lucrurile nu se aliniaza conform acestor cerinte si nu reusim sa avem intotdeauna succesele pe care le tintim. In aceste conditii, sustine specialistul, cerintele noastre din categoria "trebuie" nu sunt concordante cu realitatea si nici nu ne ajuta sa avem emotii si comportamente adaptative.

"Daca imi spun ca trebuie cu necesitate sa obtin jobul X, si nu accept ca e posibil sa nu il obtin, exista mari sanse sa fiu extrem de stresat inaintea interviului de angajare si in timpul lui, in special atunci cand intrevad anumite dificultati. Studiile arata ca exista o corelatie pozitiva pana la un punct intre motivatie si performanta, insa incepand cu un anumit punct, faptul ca sunt extrem de motivat va duce la o scadere a performantei in sarcina. Daca nu voi reusi sa obtin postul X, voi simti emotii puternice de tipul deprimarii sau furiei si voi avea comportamente care nu ma vor ajuta sa ma adaptez situatiei. In mod similar, atunci cand consider ca Y trebuie sa imi arate ca ma iubeste asa cum vreau eu si Y nu imi arata acest lucru, voi resimti furie, deprimare sau alte emotii disfunctionale. Furios fiind, e posibil sa imi revars furia asupra celorlalti, sa spun sau sa fac lucrurile contrare propriilor interese; sau deprimat fiind, e posibil sa ma retrag si sa ma izolez gandindu-ma ca nu sunt suficient de bun sau ca nu merit sa fiu tratat intr-un anumit fel", explica psihologul Mihaela Pintea-Chereji. Voi face tot ce depinde de mine sa il obtin (spre exemplu, voi citi, ma voi pregati pentru examen si pentru interviu cat pot eu de bine). In acelasi timp, pot sa accept faptul ca exista ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro