Cat de bogata a fost Hunedoara in ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar

Cat de bogata a fost Hunedoara in ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar

Plasata de asemenea la cateva mile de zacamintele de minereu de fier remarcabile ale Hunedoarei si Teliucului (Telek), exista un motiv suplimentar ca ele sa fie dezvoltate", relata David Ansted, in 1862, in ghidul "O excursie scurta in Ungaria si Transilvania in anul 1862". In tinutul Hunedoarei la acea vreme au fost dezvoltate exploatarile miniere de la Teliuc si Ghelari, reteaua de cale ferata industriala din zona Hunedoarei, calea ferata Hunedoara - Simeria si unul dintre marile complexe metalurgice din Transilvania, Uzinele de fier. Minereurile extrase si prelucrate contineau metale nobile, aur si argint, in concentratie variabila de pana la 12 grame la tona, iar in unele cazuri au ajuns la o concentratie de 40 de grame la tona de minereu.

acum 59 luni (7 May 2015)

Hunedoara se putea mandri cu minele de aur din Apuseni, cu exploatarile carbonifere din Valea Jiului si cu Uzinele de fier, iar tinutul devenise o destinatie pentru strainii dornici de imbogatire. Vechile asezari din munti ale momarlanilor, ce reprezentau populatia autohtona ocupata cu cresterea animalelor, erau invadate de straini din intreg Imperiul Austro-Ungar, veniti sa munceasca si sa prospere de pe urma bogatiei zacamintelor de carbune.

Marile comune de atunci Petrosani, Vulcan si Lupeni se dezvoltau cu repeziciune, ocupate de o populatie cosmopolita. "Femei legate la cap, lucratori in haine de oras, secui cu palarii inalte si cu fireturi albastre pe scurteica neagra, toate hainele si fetele din lume se vad prin colturi, pe cand multimea cea mare a locuitorilor lucreaza chinuita in pamant la carbunele negru care umple de duhoare aerul umed", relata Nicolae Iorga, in volumul "Neamul romanesc si Tara Ungureasca" (1906).

In Petrosani, adauga istoricul, "te afli in mijlocul unei asezari omenesti cum sunt acelea din America de Nord, prin locurile unde o mare bogatie a iesit la iveala chemand la sine pe doritorii de castig rapede si pe muncitorii care primesc munca cea mai grea pentru plata cea mai mare". In acei ani a fost construita gara din Petrosani, retelele de cale ferata din zona, dar si numeroase cladiri de stat. Plasata de asemenea la cateva mile de zacamintele de minereu de fier remarcabile ale Hunedoarei si Teliucului (Telek), exista un motiv suplimentar ca ele sa fie dezvoltate", relata David Ansted, in 1862, in ghidul "O excursie scurta in Ungaria si Transilvania in anul 1862". Carbunele este o certitudine si este de sperat ca Valea Jiului va prezenta in curand dovada profitabilitatii industriei, a bogatiei de minerale", adauga calatorul strain.

Uzinele de fier, mandria Hunedoarei

Statul acorda la sfarsitul secolului XIX o importanta strategica zacamintelor de fier din Hunedoara. In tinutul Hunedoarei la acea v... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro