Cat de autentica este Sfanta Parascheva. Biserica invoca un act de la 1641, insa n-a facut niciodata o expertiza: "Cine neaga sa ne prezinte argumente!"
Ramasitele mumificate ale femeii ridicata la rang de sfanta in calendarul crestin-ortodox pe data de 14 octombrie aduna anual la Iasi sute de mii de credinciosi. Sigiliu vechi de 375 de ani Ramasitele pamantesti ale Paraschevei, o femeie care ar fi trait in secolul al XI-lea in apropierea Constantinopului si ar fi murit in jurul varstei de 27 de ani, au fost transferate la Iasi in 1641, in perioada in care la carma Moldovei se afla Vasile Lupu.
Un document vechi din aproape patru secole, pastrat in prezent la Academia Romana, este cea mai importanta dovada, in viziunea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB), cu privire la autenticitatea moastelor Cuvioasei Parascheva.
Ramasitele mumificate ale femeii ridicata la rang de sfanta in calendarul crestin-ortodox pe data de 14 octombrie aduna anual la Iasi sute de mii de credinciosi. La solicitarea cotidianului "Adevarul", reprezentantii MMB au comunicat ca, de 375 de ani de cand se gasesc la Iasi, moastele n-au fost supuse niciodate vreunei expertize stiintifice pentru stabilirea vechimii sau a autenticitatii. Sigiliu vechi de 375 de ani Ramasitele pamantesti ale Paraschevei, o femeie care ar fi trait in secolul al XI-lea in apropierea Constantinopului si ar fi murit in jurul varstei de 27 de ani, au fost transferate la Iasi in 1641, in perioada in care la carma Moldovei se afla Vasile Lupu. Cronicile bisericesti relateaza ca moastele ar fi fost daruite domnitorul moldovean de catre Patriarhia din Constantinopol, dar exista si teorii potrivit carora Vasile Lupu le-ar fi cumparat. Odata cu racla, din capitala Imperiului Otoman a fost trimis la Iasi si un hrisov semnat de catre Partenie, patriarhul Constantinopolului. "Un document dat de Patriarhia Ecumenica mai important decat acesta nu poate exista in legatura cu moastele niciunui sfant. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt intregi, nu sunt doar niste fragmente de oase. Ele poarta sigiliul Mitropolitului Varlaam, care este original si astazi", ne-a transmis preotul Marian Timofte, purtatorul de cuvant al Mitropoliei.
Cu toate acestea, procedura standard in cazul descoperirii unor moaste sau oseminte despre care Biserica crede ca au apartinut unor sfinti, este de a constitui o comisie de specialitate, din care fac parte inclusiv antropologi sau arheologi. Acesta echipa intocmeste un raport care certifica sau nu ca moastele sau osemintele sunt autentice. In cazul moastelor Cuvioasei Paras... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro