Cat de "albastra" e criza Balenei Albastre

Jocul extrem de periculos practicat de adolescenti din mai multe tari, botezat "Blue Whale" (Balena Albastra) a facut primele victime si in Romania. De exemplu, daca accesezi diverse site-uri in care vezi reclame cu tot felul de mesaje - cum sa castigi tot felul de sume de bani sau sa dai click si primesti un premiu. Politistii le recomanda celor care folosesc retelele de socializare sa nu dea informatii personale, sa nu posteze fotografii proprii, sa nu accepte sa se intalneasca direct cu necunoscuti, sa nu instaleze programe din surse nesigure si sa anunte apropiatii daca persoanele cu care comunica in mediul online le ameninta, le transmit mesaje cu tenta sexuala sau poze cu continut pornografic, le indeamna sa consume alcool si droguri sau le trimit "provocari" care le-ar putea face rau. Timp de 50 de zile, cei care accepta sa joace primesc cate o sarcina de indeplinit, una mai sinistra decat alta: li se cere, de exemplu, sa se automutileze pe antebrat, unde sa deseneze o balena cu o lama de barbierit.

acum 88 luni (22 Mar 2017)

Jocul extrem de periculos practicat de adolescenti din mai multe tari, botezat "Blue Whale" (Balena Albastra) a facut primele victime si in Romania.

Politia a demarat deja o campanie de informare, recomandand tinerilor sa nu dea date personale, sa nu posteze fotografii, sa nu se intalneasca cu necunoscuti si sa refuze provocari care le fac rau. La randul lor, psihologii atrag atentia asupra vulnerabilitatii adolescentilor in fata acestor jocuri morbide si explica modul in care ar trebui sa reactioneze parintii pentru a-si feri copiii de acestea.

Se prespune ca jocul Blue-Whale ar fi dus la moartea a 130 de tineri in ultimele 6 luni. Psiholog: Totul pleaca de la varsta adolescentei

Specialistii spun ca jocul exploateaza, practic, nevoia de atentie a adolescentilor, aflati in cea mai dificila perioada a vietii lor.

"Vorbim de o perioada foarte dificila, plina de intrebari, de schimbari psihice, fizice si sociale. Este perioada in care se formeaza constiinta de sine, personalitatea, in care incep sa se modeleze ca oameni. De aceea este foarte usor pentru cineva cu o gandire diabolica, precum in cazul acestui joc, sa-i manipuleze si sa-i duca intr-o zona foarte periculoasa. In aceasta perioada, adolescentul are nevoie mai mult decat oricand de atentia parintilor, de o relatie foarte buna cu un adult, care poate sa-l ajute sa treaca peste aceasta etapa. Tocmai din cauza schimbarilor de comportament, parintii sunt luati prin surprindere si incep sa fie foarte critici fata de adolescenti, revendicativi. Nu gasesc modalitatea de a se apropia de ei, de a comunica eficient.

Parintii trebuie sa observe schimbarile intervenite in comportamentul copiilor si sa intervina la timp, atrage atentia specialistul.

"Primii care pot sa-i ajute pe tineri sunt parintii, pentru ca sunt cei mai apropiati si pot sa observe orice schimbare de comportame... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro