Cat costa un plin de rezervor in Romania si in tarile din jur - INFOGRAFIE

Cat costa un plin de rezervor in Romania si in tarile din jur - INFOGRAFIE

Astfel, potrivit datelor publicate de Eurostat pe 24 octombrie, pretul mediu al unui litru de motorina, incluzand taxele, era in Romania de circa 5,12 lei, iar in Ungaria de circa 5,22 lei. Asta inseamna ca un plin de 40 de litri costa in Romania 205 lei, iar in Bulgaria 181 de lei, deci cu 24 de lei mai putin.

acum 47 luni (31 Oct 2016)

Motorina romaneasca, aproape cea mai scumpa din zona

In zona Europei Centrale si de Est, Romania are aproape cel mai mare pret la motorina, cu exceptia Ungariei. Astfel, potrivit datelor publicate de Eurostat pe 24 octombrie, pretul mediu al unui litru de motorina, incluzand taxele, era in Romania de circa 5,12 lei, iar in Ungaria de circa 5,22 lei.

Bulgaria avea la aceeasi data un pret ( in echivalent) de circa 4,36 lei per litru, fiind, de departe, cea mai ieftina tara din zona. Astfel, in Austria un litru de benzina costa, echivalat in lei, in medie, 4,86 de lei, iar in Cehia circa 4,72 de lei.

Astfel, pentru un plin de motorina romanii platesc, in tara, circa 205 lei, in timp ce in Bulgaria si Austria 174 de lei si, respectiv, 194 de lei. Asadar, cei care au motoare diesel si alimenteaza in afara tarii pot economisi la un plin intre 10 si 30 de lei, echivalentul a cativa litri de motorina.

Benzina, in media preturilor din UE

Cand vine vorba de benzina, preturile din Romania sunt printre cele mai avantajoase din zona. Astfel, daca pe 24 octombrie un litru de benzina costa in Romania, in medie, 5,13 lei, in Bulgaria pretul era de 4,54 de lei. Asta inseamna ca un plin de 40 de litri costa in Romania 205 lei, iar in Bulgaria 181 de lei, deci cu 24 de lei mai putin.

Mai e loc de ieftiniri

In raport cu companiile petroliere din alte tari, cele din Romania castiga destul de mult din vanzarea carburantilor. Daca exceptam taxele incluse in pretul benzinei si motorinei, asadar ce ramane efectiv in mana companiilor petroliere, preturile din Romania depasesc media Uniunii Europene, potrivit unui raport realizat recent de Consiliul Concurentei.

Petrolul se ieftineste

Pretul la pompa al benzinei si motorinei depinde atat de cotatiile petrolului, cat si de evolutia cursului dolar/leu. Astfel, daca pe data de 19 octombrie un baril era cotat la circa 51,5 dolari, pe 28 octombrie aces... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro