Cat costa spargatorul de gheata urias comandat de Australia si construit la Galati. Romania, in schimb, n-are cu ce curata ghetarii de pe Dunare

Cat costa spargatorul de gheata urias comandat de Australia si construit la Galati. Romania, in schimb, n-are cu ce curata ghetarii de pe Dunare

In vreme ce autoritatile romane se plang ca nu au cu ce sa curete Dunarea de gheata (va amintim ca, de 33 de zile, circulatia navelor pe fluviu este inchisa intre Braila si Calarasi), alte tari investesc sume considerabile pentru spargatoare de gheata. Deocamdata, in anul 2016, AFDJ a cheltuit 350.000 de euro cu reparatiile curente ale Perseus (contract externalizat) si alte 400.000 de euro pentru un proiect de retehnologizare a spargatorului gheata, Este important de spus ca daca Perseus cedeaza (lucru foarte posibil, dat fiind gradul avansat de uzura), exista pericolul blocarii senalului navigabil al Dunarii in caz de inghet, deoarece Romania nu mai dispune momentan de niciun spargator de gheata performant.

acum 29 luni (13 Feb 2017)

In vreme ce autoritatile romane se plang ca nu au cu ce sa curete Dunarea de gheata (va amintim ca, de 33 de zile, circulatia navelor pe fluviu este inchisa intre Braila si Calarasi), alte tari investesc sume considerabile pentru spargatoare de gheata. Constructia navei costa 200 de milioane de dolari, iar termenul de predare este 2019.

Putem aminti aici cateva nave pentru montarea de cabluri subacvatice, pentru service platforme eoline si platforme petroliere marine, nave de lupta (inclusiv pentru Guvernul Romaniei) dar si un spargator de gheata, acesta din urma in baza unui contract semnat anul trecut cu Guvernul Australiei.

Spargatorul de gheata pentru Australia atrage atentia prin prisma crizei de pe Dunarea, care se face simtita mai ales din cauza dotarii tehnice precare a Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos (AFDJ, care se plange sa statul roman i-a refuzat repetatele cereri pentru un nou spargator de gheata sau pentru retehnologizarea celui existent. Doar constructia ei va costa 200 de milioane de dolari, la care se adauga 1,2 miliarde de dolari pentru alte dotari stiintifice, mentenanta si marsuri in zona Antarctica.

Contractul a fost semnat la Hobart (Tasmania), intre reprezentantii Guvernul australian, contractorul britanic SERCO si Grupul Damen, iar anuntul a fost facut de Nineta Barbulescu (galateanca la origine), ambasadorul Romaniei in Australia si Noua Zeelanda, prezenta la festivitatea de semnare a contractului.

"Sunt mandra si incantata sa fiu aici la Hobart, la ceremonia de semnare a contractului pentru construirea urmatorului spargator de gheata pentru Antarctic Division in Romania, la Santierul Naval Damen Galati. Sunt mandra ca sunt romanca, sunt onorata de a servi in calitate de ambasador al tarii mele in Australia si absolut incantata de performantele deosebite ale prietenilor mei din Galati. Spargatorul de gheata facut in orasul meu natal, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro