Cat costa carnea de miel, judet cu judet. Ciobanii il dau la jumatate de pret fata de supermarketuri
In multe cazuri, preturile la carnea de miel sunt similare sau chiar usor mai mici decat cele de anul trecut, in Bucuresti sau in judete precum Arad, Arges, Sibiu, Timis sau Suceava, arata o analiza de tip "Focus" realizata de Mediafax. Unul dintre judetele in care un kilogram de carne de miel costa mai mult fata de alte zone este Hunedoara, unde in piete un kilogram de carne de miel este vandut cu 28 de lei, fata de Bucuresti, de exemplu, unde un kilogram de carne de miel costa 21-22 de lei. In acelasi timp, o punga de un kilogram cu ogane si prapur pentru drob costa intre 21 si 25 de lei, iar kilogramul de drob gata preparat si ambalat in caserole porneste de 16 lei si ajunge pana la 28 de lei. Reprezentantii crescatorilor de oi din judetul Cluj spun ca preturile la carnea de miel in viu sunt cuprinse intre 10 si 11 de lei pe kilogram, direct de la producatori, in timp ce pretul kilogramului la carcasa este cuprins intre 22 si 25 de lei. CONSTANTA Constantenii pot cumpara carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, la fel ca si anul trecut, fiind amenajate locuri speciale in pietele Grivita, Tomis III si Pescarus, pentru cei peste 50 de producatori inscrisi intr-un program lansat de primarie - "Pretul corect la carnea de miel". Spre exemplu, intr-un magazin din Galati se gaseste sfert posterior de miel ambalat, care cantareste aproape patru kilograme, la pretul de 118 lei, in timp ce sfertul anterior cu cap costa 25 de lei kilogramul, iar pachetul de doua kilograme se vinde cu 54 de lei. In cazul retailerilor care comerciazlizeaza carne de miel la kilogram, pretul de pulpa de miel cu os este de 27 de lei kilogramul, iar carnea de miel fara os este de 28 de lei. Astfel, in marile lanturi de magazine carcasa de miel se vinde la preturi cuprinse intre 26 si 31 de lei pentru un kilogram, in timp ce in piete pretul mielului este de 25 de lei kilogramul.
In multe cazuri, preturile la carnea de miel sunt similare sau chiar usor mai mici decat cele de anul trecut, in Bucuresti sau in judete precum Arad, Arges, Sibiu, Timis sau Suceava, arata o analiza de tip "Focus" realizata de Mediafax.
Unul dintre judetele in care un kilogram de carne de miel costa mai mult fata de alte zone este Hunedoara, unde in piete un kilogram de carne de miel este vandut cu 28 de lei, fata de Bucuresti, de exemplu, unde un kilogram de carne de miel costa 21-22 de lei. ALBA
In judetul Alba, mieii vii se vand cu 10 lei kilogramul, in timp ce un kilogram de carne costa intre 24 si 25 de lei.
"Estimarile pentru zilele dinaintea Pastelui sunt ca pretul carcasei de miel va fi 24 - 25 de lei pe kilogram", spune Horia Morutan, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Alba.
Potrivit acestuia, oferta de miei este similara celei din anii trecuti, cand in judetul Alba s-au sacrificat in centrele de taiere autorizate aproximativ 4.000 de animale, iar alte cateva mii de miei au fost sacrificati in gospodariile oamenilor.
Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba spun ca in judet exista patru abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor, dar au fost autorizate temporar si sapte centre de sacrificare a mieilor in Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebes, Teius, si Campeni. In judet nu exista puncte de vanzare a carcasei de miel in piete.
Pretul afisat de catre comercianti este usor scazut fata de anul trecut, respectiv 23-24 de lei, fata de 25-26 de lei pe kilogram in 2014.
In magazinele din Arad, preturile la carnea de miel sunt cuprinse intre 26 si 29 de lei. ARGES
In Arges, mielul se vinde in marile piete din orase si in supermarketuri la preturi incepand de la 22 de lei kilogramul, preturi comparabile sau chiar putin mai mici d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro