Cat castiga un procuror nou angajat. Interviu cu seful Parchetului de pe langa Tribunalul Alba: "Este un salariu decent"

In plus, pentru ocuparea faptica a unui post de procuror la aceasta unitate de parchet, am solicitat in ultimii 2 ani Consiliului Superior al Magistraturii sa aprobe scoaterea la concursurile de admitere in magistratura organizate in anii 2015 si 2016, pentru cei din alte profesii juridice cu vechime de minim 5 ani, a unui post de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Campeni, aferent functiei de prim-procuror care este vacanta de o perioada mare de timp, dar cererile nu au fost impartasite. In anul 2015, un procuror de la parchetele de pe judecatoriile din judetul Alba a avut de solutionat, in medie, 1.100 de dosare penale, iar un procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba a avut de solutionat 125 de dosare penale. La finele semestrului I 2016, Parchetul de pe langa Tribunalul Alba figura cu 93 de cauze cu autor necunpscut (AN), Parchetul de pe langa Judecatoria Alba-Iulia cu 3.428 cauze cu AN, Parchetul de pe langa Judecatoria Campeni cu 170 cauze cu AN, Parchetul de pe langa Judecatoria Aiud cu 712 cauze cu AN, Parchetul de pe langa Judecatoria Blaj cu 165 cauze cu AN si Parchetul de pe langa Judecatoria Sebes cu 1.395 cauze cu AN. Cred ca este o problema de sistem, iar pentru reducerea numarului mare de dosare cu AN, ar trebui initiate dezbateri si de drept comparat, pentru a se vedea cum se gestioneaza astfel de situatii in alte state de drept europene, iar mai apoi elaborarea si luarea unor masuri asumate de catre organele abilitate, in functie si de specificul si valorile sociale ocrotite de normele de drept penal. Cel mai vechi autoturism din parcul auto al Parchetului de pe langa Tribunalul Alba este un autoturism marca Dacia Logan din anul 2007, aflat in folosinta Parchetului de pe langa Judecatoria Aiud, are la bord 138.228 kilometri si a fost si este folosit pentru activitati de serviciu cum ar fi deplasare in interes de serviciu la si de la institutii publice, deplasare cu procurorul pentru participarea la efectuarea unor acte de urmarire penala - cercetare la fata locului, reconstituire, etc.

acum 87 luni (10 Jan 2017)

Adevarul: Cati angajati are in prezent Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, precum si parchetele subordonate acestuia? De asemenea, sunt 12 posturi de personal auxiliar de specialitate ocupate din 13 posturi prevazute, 1 post de tehnician criminalist fiind vacant. La cele cinci Parchete de pe langa judecatorii activitatea se desfasoara cu 20 de posturi de procurori din 22 prevazute. De asemenea, la aceste unitati subordonate sunt 22 de posturi de personal auxiliar de specialitate ocupate, din 23 prevazute.

Exista sectii in cadrul institutiei pe care o conduceti sau la Parchetele de pe langa Judecatorii unde se resimte lipsa de personal?

Da, exista astfel de probleme la Parchetul de pe langa Judecatoria Campeni se lucreaza de aproximativ doi ani de zile cu 1 procuror in minus, pentru ca sunt ocupate doar doua posturi. Functia de procuror vacanta este ocupata prin delegare de catre unul din cei doi procurori existenti. La ultimele patru concursuri organizate de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea functiilor de conducere, pentru postul de prim-procuror la Campeni nu s-a inscris nici o persoana.

Cei doi procurori existenti nu pot ocupa functia pe mandat, deoarece un procuror nu are vechimea minima necesara de 5 ani (3 ani si 6 luni), iar celalalt procuror, care ocupa faptic postul prin delegare, si-a epuizat deja doua mandate de conducere a cate 3 ani si nu mai poate candida. In aceste conditii, in aceasta perioada am fost nevoiti sa preluam la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba mai multe dosare de la Parchetul de pe langa Judecatoria Campeni si sa delegam un procuror, pentru a nu afecta functionarea optima a acestei unitati de parchet.

Da, toate Parchetele din Alba au procurori cu functii de conducere numiti in urma unui concurs, dar exista, doua situatii unde prim-procurorul este numit cu delegatie, respectiv la Parchetul de pe langa Judecatoria Alb... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro