Castelul Peles, fara incalzire de o luna. Ministerul Culturii si Casa Regala isi paseaza responsabilitatea, dar isi incaseaza banii

Castelul Peles, fara incalzire de o luna. Ministerul Culturii si Casa Regala isi paseaza responsabilitatea, dar isi incaseaza banii

Palatul Peles, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Romania si cu o valoare recunoscuta si la nivel european, este lasat intr-o continua stare de degradare. Ele nu trebuie expuse la socuri de temperatura cald-rece, se creeaza umiditate de la vizitatori, condens, toate astea deterioreaza starea obiectelor de arta", a explicat Voitescu. Pelesul "incalzeste" vistieria statului In acest moment, statul roman, prin Ministerul Culturii, plateste lunar Casei Regale o chirie in valoare de 11.000 de euro, insa primeste in schimb aproape toate incasarile de la Muzeul National Peles.

acum 67 luni (8 Mar 2018)

Palatul Peles, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Romania si cu o valoare recunoscuta si la nivel european, este lasat intr-o continua stare de degradare. In plina iarna, vechea centrala termica a castelului s-a defectat, lasand astfel imobilul in temperaturi de zero grade Celsius de mai bine de o luna.

"Ne-am adresat Casei Regale si Ministerului Culturii, si Ministerul a raspuns cu textul de lege din noul Cod Civil, conform caruia, reparatiile capitale, centrala termica intrand in aceasta categorie, sunt responsabilitatea proprietarului", a precizat pentru "Adevarul", sefa sectiei de Relatii Publice a muzeului, Daniela Voitescu.

De la 1 martie 2007, castelul Peles si Pelisor au fost retrocedate Familiei Regale a Romaniei, dar inchiriate statului roman. De administrarea castelului se ocupa incepand de atunci Ministerul Culturii.

"Noi, ca si chiriasi, raspundem de reparatii curente. Reparatiile capitale precum acoperisul care este spart, terasele care stau sa se darame, balcoanele care de asemenea stau sa cada, sunt considerate reparatii capitale si sunt responsabilitatea proprietarului", a explicat Voitescu.

Directorul Casei Regale, Ion Tuca, este insa de o alta parere si spune ca intelegerea dintre Casa Regala si Ministerul Culturii a fost diferita in 2007. "Contractul de inchiriere, parteneriatul incheiat de noi cu statul, s-a semnat inaintea intrarii in vigoare a noului Cod Civil, reparatiile intrand deci in responsabilitatea Ministerului. 1.421 si 1.422 din vechiul Cod Civil, reparatiile mari raman tot in sarcina locatorului, in cazul de fata Casa Regala a Romaniei.

"Marea mea durere este Pelesul"

Fostul ministru al Culturii, Lucian Romascanu, spunea la final de mandat, in urma cu o luna, ca "marea durere este Pelesul". Prima ar fi ca intelegerea sa continue ca pana acum, lucru care, din cauza lipsei ba... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro