Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o cripta veche de sase secole, construita pentru Ioan de Hunedoara
Cercetatorii au descoperit o scrisoare (suplicatie) pe care Ioan de Hunedoara a trimis-o papei Calixt al III-lea, la Roma, prin care a solicitat dreptul de a construi in castrul de la Hunedoara o alta capela, cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul, care de altfel este si patronul sau spiritual. Legenda balustradei Potrivit istoricilor, dupa moartea lui Ioan de Hunedoara, lucrarile de constructie de la castelul de la Hunedoara au fost continuate de catre sotia acestuia, Elisabeta Szilagyi.
Povestea construirii capelei Castelului Corvinilor incepe la mijlocul secolului XV, in anii de glorie ai voievodului Ioan de Hunedoara.
In prima faza a constructiei, potrivit muzeografului Delia Roman, de la Muzeul Castelului Corvinilor, incaperea a avut dimensiuni mai mici si era pardosita cu o podea de lemn. Cercetatorii au descoperit o scrisoare (suplicatie) pe care Ioan de Hunedoara a trimis-o papei Calixt al III-lea, la Roma, prin care a solicitat dreptul de a construi in castrul de la Hunedoara o alta capela, cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul, care de altfel este si patronul sau spiritual. Astfel a fost amenajata capela lui Ioan de Hunedoara. Podeaua a fost acoperita cu caramizi, de factura romana, iar capelei i s-a dat un aer maiestuos, dupa constructia boltei. Cea mai probabila functionalitate a acestei camere subterane era de cripta, insa nu a fost folosita niciodata", a precizat Delia Roman.
Cel mai probabil cripta urma sa fie locul de veci al lui Ioan de Hunedoara, insa intre timp el a devenit guvernator al Ungariei, a ramas voievod al Transilvaniei si capitan general al armatelor regatului, si fiind un personaj atat de important, inmormantarea lui nu mai are loc la Hunedoara, ci la Alba Iulia, capitala din acea vreme a Transilvaniei, a adaugat muzeografa. In altarul din capela turistii pot vedea replica sarcofagului lui Ioan de Hunedoara. Despre sarcofagul in care a fost depus trupul lui Ioan de Hunedoara, la Alba Iulia,, istoricii de arta sustin ca doar cutia este din secolul XV, in timp ce capacul a fost realizat in secolul urmator.
Legenda balustradei
Potrivit istoricilor, dupa moartea lui Ioan de Hunedoara, lucrarile de constructie de la castelul de la Hunedoara au fost continuate de catre sotia acestuia, Elisabeta Szilagyi. Exista o legenda potrivit careia Elisabeta ar fi dat ordin ca, in cazul in care nu i-ar fi placut modul cum urma sa arate balustrada capelei,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro