Casele de lemn, afacerea din Secuime care a cucerit toata Europa. Cat costa o casa de lemn "la cheie"

Casele de lemn, afacerea din Secuime care a cucerit toata Europa. Cat costa o casa de lemn

"Marea majoritate a clientilor interni sunt familii tinere, care au avut acces la internet, au citit, care au putut sa demoleze ideea asta, ca locuintele de lemn nu sunt bune, tineri care au avut contacte cu exteriorul, au avut acces la media, au citit ca si casele de lemn sunt bune pentru locuinte, chiar mai bune decat casele clasice de caramida. La avantaje e o data pretul, este undeva la 60 la suta fata de o casa facuta din caramida, al doilea avantaj siguranta la cutremure, al treilea avantaj daca izolatiile sunt facute cum trebuie atunci costul de intretinere si costul de incalzire sunt mult mai mici decat la o casa clasica.

acum 86 luni (26 Apr 2015)

Afacerea caselor de lemn a inceput in localitatile din jurul Gheorgheniului imediat dupa Revolutie. Firma din Ciumani a realizat pana acum mii de locuinte pentru clienti din toata Europa, 80 la suta din productie fiind pentru export. "Lemnul de aici din Romania e un lemn sanatos si lemnul pentru constructii e foarte bun in Romania, putem sa zicem cel mai bun. Casele de lemn sunt o constructie usoara si repede facuta, sunt mai bine izolate si mult mai calduroase decat o casa de caramida, iar al cutremure au o rezistenta mult mai mare", spune antreprenorul. In functie de tara de unde vin comenzile difera si pretentiile. Tot pentru straini antreprenorii din Harghita au facut si hale dar si restaurante, "depinde ce ne cere clientul, ce poate fi facut din lemn orice". Spre deosebire de straini, romanii inca mai au reticiente in ceea ce priveste casele de lemn. Constructorii spun insa ca daca instalatiile electrice si cosul sunt facute conform normelor, cu materialele care exista la ora actuala pe piata, pericolul in cazul unui incendiu nu este mai mare ca la o constructie din caramida. "Acum sunt lemne tratate contra focului, cariilor si ciupercilor si sunt cabluri speciale la instalatiile electrice care nu se aprind, si nu sunt probleme din asta. Deja lucram cu cablurile astea si la noi si de 7 ani nu am avut probleme, niciodata nu am avut probleme de fapt", spune antreprenorul. O casa din lemn de 100 de metri patrati ajunge "la cheie" la 30.000-40.000 de euro, fara fundatie, iar una "la rosu", la 18.000-20.000 de euro. Mai ieftine si mai economice Tot in Ciumani a dezvoltat o afacere similara Arpad Bege (44 de ani). Si el spune insa ca vanzarile nu mai merg asa de bine ca in urma cu cativa ani.

"Marea majoritate a clientilor interni sunt familii tinere, care au avut acces la internet, au citit, care au putut sa demoleze ideea asta, ca locuintele de lemn nu sunt bune, tineri care au avut contacte cu exteriorul, au avut acces la media, au citit ca si casele de lem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro