Cascada care "da in clocot" in diminetile geroase. Cum se vede fenomenul straniu al celei mai spectaculoase caderi de apa

Cascada care

A fost atestat si un templu dedicat Nymphaelor, iar din anii 1980 dateaza alte descoperiri valoroase: depuneri de altare, statui, monede si obiecte din metal pretios (printre care se numara 11 placute votive din aur, care au fost aduse de antici ofrande zeilor ce patronau apele binefacatoare.

acum 86 luni (4 Jan 2017)

Un fenomen rar se petrece in diminetile geroase la Cascada Clocota din Geoagiu Bai. Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara a surprins in imagini atmosfera stranie din jurul cascadei, invaluita in aburii izvorului de ape termale, desi este acoperita cu sloiuri de gheata.

"Cascada este acoperita de gheata si in acelasi timp sub aceasta curge apa termala, de aceea se produc aburii, iar razele soarelui creeaza acest fenomen rar. El se petrece dupa noptile geroase si pentru o scurta perioada de timp, dimineata", a relatat Lucian Ignat. Cascada inregistreaza o diferenta de nivel de aproape 20 de metri pe firul apei. Caderea de apa a spalat radacinile unor copaci situati in partea de sus a platoului care s-au prabusit si au fost inglobati partial sau total in depunerile recente de travertin ale cascadei, creand falduri verticale succesive pe intreaga inaltime a caderii. Apa Clocotei colecteaza toate izvoarele termominerale din zona iar datorita temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale si vietuiesc animale din specia salamandrelor, care nu se mai gasesc in alte parti, informeaza Centrul de informare turistica din statiunea.

Foto: Lucian Ignat

Spa-ul din Dacia

Cascada Clocota nu este singura atractie turistica a Statiunii Geoagiu Bai. Locul este renumit pentru apele termale si datorita ruinelor complexului termal care dateaza din vremea dacilor si a romanilor. In anul 1935, la saparea bazinului mic din actualul strand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentandu-i pe zeii Esculap (Aesculap) si Egeea (Hygeea), care stau marturie vietii intense din acele timpuri. A fost atestat si un templu dedicat Nymphaelor, iar din anii 1980 dateaza alte descoperiri valoroase: depuneri de altare, statui, monede si obiecte din metal pretios (printre care se numara 11 placute votive din aur, care au fost aduse de antici ofrande zeilor ce patronau apele binefacatoare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro