Casatoria la mormoni: poligamia si regulile controversate ale comunitatii religioase

Casatoria la mormoni: poligamia si regulile controversate ale comunitatii religioase

Un documentar difuzat de postul National Geographic relata povestea unui tanar mormon care s-a casatorit intr-o maniera stranie. Hyrum Burton, in varsta de 22 de ani, era misionar intr-o cumunitate poligama din Centennial Park, Arizona, si a fost anuntat de batranii bisericii ca trebuie sa renunte la misiunea lui. Warren Jeffs, in varsta de 55 de ani, avea 78 de neveste, iar 24 dintre ele aveau sub 17 ani.

acum 98 luni (6 Feb 2015)

Un documentar difuzat de postul National Geographic relata povestea unui tanar mormon care s-a casatorit intr-o maniera stranie. Hyrum Burton, in varsta de 22 de ani, era misionar intr-o cumunitate poligama din Centennial Park, Arizona, si a fost anuntat de batranii bisericii ca trebuie sa renunte la misiunea lui. Femeile-si aleg sotii

Potrivit regulilor acestei comunitati religioase, femeile sunt cele care isi aleg sotii, fiind inspirate in alegerea lor chiar de Dumnezeu. Barbatii trebuie sa ramana virgini si sa fie misionari pana cand sunt alesi de viitoarele sotii. In acest timp, tinerii nu au voie sa flirteze si trebuie sa stea la o distanta de un brat de fete. Ea spune ca, inca de cand era in liceu, incepuse sa se roage pentru viitorul ei si numele lui Hyrum ii aparea mereu in minte.

Hyrum si Kellie FOTO: Nationalgeographic.com Casatoria la mormoni: poligamia

Casatoriile intre mormoni au loc la templu, iar participarea invitatilor de alte convingeri religioase nu este permisa.

Mormonii nu sustin casatoriile intre persoane de acelasi sex, iar sexul premarital si concubinajul sunt interzise.

Insusi fondatorul Bisericii Mormone, Joseph Smith, s-a casatorit cu aproape 40 de femei, inclusiv cu unele care erau deja maritate si o alta care avea doar 14 ani. Insa, cel mai controversat caz a fost al sefului unei secte fundamentaliste mormone din SUA, Warren Jeffs, gasit vinovat de viol si pedofilie. Warren Jeffs, in varsta de 55 de ani, avea 78 de neveste, iar 24 dintre ele aveau sub 17 ani. Doua dintre acestea au fost violate de Jeffs, potrivit publicatiei americane "Salt Lake Tribune".

Mormonii ar fi permis aplicarea ploigamiei dupa ce multe familii au ramas fara un barbat "cap de familie", ca o forma de protectie a femeilor si copiilor. Doar barbatii care dovedeau ca pot intretine mai multe familii primeau aprobarea de a se cas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro