Casa verde: cat ne costa si de ce trebuie sa tinem cont. Explicatiile specialistului

Casa verde: cat ne costa si de ce trebuie sa tinem cont. Explicatiile specialistului

Se pun intrebari legate de locul unde se va ridica locuinta, de cum va arata ea, daca se potriveste cu specificul arhitectural al zonei, cate camere va avea, de nevoia atator camere, de materialele care vor fi folosite, de nevoia de a garaj incalzit, de banii pentru intreaga constructie. Costurile unei case verzi pornesc de la cateva sute de euro pe metru patrat - in functie de materialul de constructie folosit (lut, lemn, piatra, BCA), de mana de lucru (cunostintele de la sat, echipa specializata), de cat de mare e casa si de acele lucruri pe care si le doreste beneficiarul ei.

acum 66 luni (8 Aug 2017)

Termenul de "case verzi" se refera la acele cladiri construite responsabil fata de mediul inconjurator, cu materiale naturale, eficiente energetic, care ofera un mediu sanatos. Cu toate astea, sanatatea, costurile pe luna la gaz si curent, valoarea financiara in timp a locuintei sunt cateva lucruri la care romanii nu se gandesc inainte sa-si faca o casa. Presedintele ONG-ului "Consiliul Roman al Cladirilor Verzi", Dorin Beu (conferentiar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca), explica ce inseamna o cladire verde si de ce aceasta este o optiune buna.

"La noi e mai important sa ai un prieten care stie decat sa mergi pe solutia unui profesionist", spune Dorin Beu. In opinia sa, constructia unei case incepe cu o discutie intre omul de rand ce vrea o locuinta, arhitectul, constructorul si toti cei implicati in proiect. Se pun intrebari legate de locul unde se va ridica locuinta, de cum va arata ea, daca se potriveste cu specificul arhitectural al zonei, cate camere va avea, de nevoia atator camere, de materialele care vor fi folosite, de nevoia de a garaj incalzit, de banii pentru intreaga constructie.

"Totul incepe de la cum iti alegi locul de casa si sfarseste cu materialele utilizate. Sa folosesti materiale locale, care vin din locul acela, si nu materiale care au facut 2.000 de kilometri pana acolo", adauga Dorin Beu.

Acesta considera ca proiectul trebuie sa fie adaptat locului, arhitecturii locale si chiar sfatuieste consultarea si apelarea la serviciile unii arhitect local care stie cel mai bine ce se potriveste locului. Pe langa arhitectul din zona, specialistul afirma ca ar fi bine sa se apeleze la meseriasi din partea locului, iar viitoarea casa sa fie adaptata la clima de acolo.

"De ce sa folosesti polistiren? E un material bun de izolatie, dar iti creeaza alte probleme - iti izoleaza, iti etanseaza cladirea, nu mai ai schimbul de aer. Ai vazut-o in Austria, d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro